dalmacija pod vodom

[FOTO/VIDEO] Veliko nevrijeme u Splitu: Kiša poplavila ceste, vatrogasci zatrpani pozivima; u Komiži padala tuča

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Split i okolicu pogodilo je u subotu oko 13 sati jako kišno i grmljavinsko nevrijeme koje je poplavilo ceste zbog čega je ponegdje bio otežan promet dok su vatrogasci primili stotinjak poziva građana

Većina poziva koje su uznemireni građani uputili vatrogascima odnosilo se na ispumpavanja okna liftova i podrumskih stanova, a u jednom slučaju vatrogasci su intervenirali kako bi ugasili požar razvodne kutije koja je uslijed udara groma planula na sedmom katu stambene zgrade, doznaje Hina u županijskom Vatrogasno-operativnom centru.

Nakon dugo vremena u Splitu je pala kiša

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić / CROPIX

Prema riječima Rade Popadića iz Crometeo udruge koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, subotnjom kišom prekinuta je višemjesečna suša u dijelovima Dalmacije, a razlog je u prolasku visinske ciklone koja se svojim centrom premještala sa sjevernog na južni Jadran.

Ulice pod vodom u Splitu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dalmacija danas

Popadić je rekao da je prema podacima mreže meteoroloških postaja najviše kiše palo na području splitskog gradskog kotara Sućidar u kojem je izmjereno čak 45 litara po četvornom metru, čime je premašena prosječna količina oborina za čitav kolovoz.

  • +27
  • +24

Kiša u Splitu

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Oborine nisu zaobišle ni druge dijelove srednje Dalmacije, kiša je pala na Braču, Šolti i Visu, a obilnijih je oborina bilo u dijelovima Dalmatinske zagore.

Ciklona je, uz obilne oborine donijela i zamjetan pad temperature zraka za 10 do 15 Celzijevih stupnjeva u odnosu na jučer. Pojedina mjesta Dalmatinske zagore mjere tek 15 stupnjeva dok je na Dinari u 15 sati izmjereno tek osam stupnjeva. 'Kiša je ugasila požar koji je tamo bio aktivan', izjavio je Popadić.

Pljusak u Splitu nakon dugo vremena

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić / CROPIX

U Splitu su uobičajeno bile poplavljene gradske ulice i ceste na kojima su se zbog nečištoće uz rub kolnika začepili odvodi, pa su na nekim mjestima vozači u svojim automobilima više plutali nego vozili, dok su pješaci te ceste i ulice zaobilazili u širokom luku.

Tuča u Komiži

Jako nevrijeme pogodilo je i otok Vis. Prvo je padala sitna tuča koja je potom prešla u jaku kišu, javlja HRT.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!