prosvjeduju tjednima

[FOTO] Tisuće Izraelaca na ulicama: Protiv Netanyahua i reforme pravosuđa progovorio i izraelski predsjednik Herzog

27.03.2023 u 07:07

Bionic
Reading

Izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je u ponedjeljak vladu da zaustavi spornu reformu pravosuđa, dan nakon što je premijer Benjamin Netanyahu smijenio svog ministra obrane jer se protivio tom koraku, što je izazvalo masovne ulične prosvjede.

"Radi jedinstva naroda Izraela, radi odgovornosti, pozivam vas da odmah prekinete zakonodavni proces", poručio je na Herzog na twitteru.

Netanyahu je u nedjelju smijenio svog ministra obrane Yoava Galanta, dan nakon njegova poziva na jednomjesečnu stanku u procesu sporne pravosudne reforme koju vlada želi provesti.

"Premijer Benjamin Netanyahu je odlučio razriješiti dužnosti ministra obrane Yoava Galanta", kratko je u nedjelju priopćio premijerov ured.

Galant, pripadnik iste desne stranke, Likuda, kao i Netanyahu, u svom je govoru u subotu navečer rekao da bi nastavak podjela u javnosti u vezi s tom temom bio "prava prijetnja za izraelsku sigurnost".

Prosvjedi se održavaju svakog tjedna otkad je u siječnju vlada Benjamina Netanyahua, jedna od najdesnijih u povijesti Izraela, predložila nacrt reforme koji je podijelio zemlju.

  • +19
Prosvjedi u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Potaknuvši zabrinutost u zemlji i u inozemstvu, reforma treba povećati utjecaj zastupnika na sudove. Njezini kritičari ističu da ugrožava demokratska načela izraelske države.

Netanyahu i njegovi saveznici, krajnje desne i ultraortodoksne stranke, ocjenjuju da je planirana reforma nužna kako bi se uspostavila ravnoteža snaga između zastupnika i Vrhovnog suda koji smatraju politiziranim.