politička kriza

Netanyahu u službenom posjetu Njemačkoj, prosvjednici u Izraelu mu blokirali put do aerodroma u Tel Avivu

16.03.2023 u 08:57

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu počinje u četvrtak službeni posjet Njemačkoj dok se u njegovoj zemlji odvija politička kriza izazvana kontroverznim pravnim reformama njegove krajnje desne vlade

Izraelski premijer krenuo je za Berlin u srijedu navečer, nekoliko sati kasnije od prvotno planiranog.

Protivnici planiranih pravosudnih reformi poremetili su Netanyahuov odlazak iz Izraela prosvjedujući na aerodromu u Tel Avivu. Prosvjednici su svojim automobilima blokirali promet na cestama koje vode do zračne luke.

"Netanyahu će nas sresti na svakom uglu, na svakom letu ili na svakoj konferenciji", navodi se u priopćenju organizatora prosvjeda. "Nećemo mu dopustiti da uništi san mnogih generacija i pretvori izraelsku državu u diktaturu."

Netanyahuova vlada želi ubrzati reforme do kraja mjeseca. Glavni elementi su već odobreni u prvom čitanju u parlamentu.

Prema nacrtu, parlament će moći poništiti odluke Vrhovnog suda običnom većinom. Osim toga, političarima će biti dana veća uloga u imenovanju sudaca.

Nema naznaka prekida prosvjeda protiv reformi koji traju već više od dva mjeseca, dok su pokušaji postizanja kompromisa propali. Postoje sve veći znakovi upozorenja da Izrael ide prema ustavnoj krizi, ocjenjuje agencija dpa.

Prosvjedi se očekuju i u Berlinu u četvrtak, a Netanyahuov posjet bit će popraćen velikom policijskom operacijom.

Najveći skup s oko 1000 sudionika planiran je na Brandenburškim vratima, simbolu Berlina.

Prve sigurnosne mjere počele su blokiranjem cesta oko hotela u centru grada, gdje će Netanyahu odsjesti te su uvedene prometne blokade.

Policijski sindikat rekao je da će se za posjet angažirati više od 3000 policajaca. U skladu s njegovim nedavnim posjetima, provest će se najviši stupanj sigurnosti tijekom Netanyahuovog boravaka u Berlinu.

U četvrtak će se sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom te s predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom. Također planira posjetiti Memorijalnu platformu 17 na željezničkoj postaji Grunewald s koje su tisuće Židova deportirane iz Belina.

Nakon što je Steinmeier prošli tjedan kritizirao planove Izraela za preustroj pravosudnog sustava, promatrači će pažljivo pratiti kako će se Scholz postaviti prema tom pitanju.