akcija u washingtonu

[FOTO] FBI upao u dom Putinu bliskog oligarha Olega Deripaske. Ovaj ruski 'kralj aluminija' nije nepoznat hrvatskoj javnosti

19.10.2021 u 19:34

Bionic
Reading

Agenti FBI-ja upali su u utorak u dom ruskog oligarha Olega Deripaske u Washingtonu, potvrdio je glasnogovornik agencije za NBC News.

Još uvijek nije službeno poznato zašto su agenti FBI -ja pretraživali dom ruskog oligarha. Glasnogovornik je samo rekao da agencija provodi 'aktivnosti' te da je sve povezano s federalnom istragom koja se provodi u New Yorku. Detalje nije otkrivao.

Osim kuće u Washingtonu, vlasti su izvršile i pretragu kuće u New Yorku, čije se vlasništvo također povezuje s Deripaskom. Prema riječima njegove glasnogovornice i osoba koje su upoznate s istragom, vlasti su provjeravale da li je Deripaska prekšio sankcije koje mu je SAD nametnuo 2018.

'FBI provodi pretragu u dvije kuće - koje se nalaze u Washingtonu i New Yorku - koje pripadaju rodbini gospodina Deripaske', rekla je glasnogovornica Larisa Belyaeva. 'Pretrage se provode na temelju dva sudska naloga, povezana sa američkim sankcijama', kazala je.

Deripaska je milijarder i naftni tajkun, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Bio je među dvadesetak ruskih oligarha i dužnosnika koje je američko Ministarstvo financija sankcioniralo u travnju 2018.

U priopćenju za medije koje je tada poslalo ministarstvo pisalo je da je Deripaska bio pod istragom zbog pranja novca i optužen da je 'ugrozio živote poslovnih rivala, nezakonito prisluškivao vladinog dužnosnika i sudjelovao u iznuđivanju i reketu'.

Deripaska je zbog sankcija tužio SAD, no savezni sud je njegovu tužbu odbacio u lipnju.

  • +2
Akcija FBI-a u kući ruskog oligarha Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

NBC News je 2018. izvijestio da je Deripaski više puta odbijena viza za ulazak u SAD zbog njegovih navodnih veza s organiziranim kriminalom. No, ruska vlada nedavno je Deripaski dala diplomatski status, dopuštajući mu da u SAD uđe s imunitetom, izjavilo je tada nekoliko sadašnjih i bivših američkih dužnosnika.

Oleg Deripaska poznati je ruski industrijalac, a nazivaju ga i 'kraljem aluminija'. Deripaska nije nepoznat i Hrvatskoj, s obzirom da sa svojom jahotm često plovi Jadranom. Tako je 2012. godine ljetovao na Mljetu, a uz njegovu megajahtu 'Queen K', u pratnji je bio luksuzni tegljač 'Sputnik', koji Deripaski služi kao spremnik za gorivo i pristanište za helikopter. Kako su pisali mediji, 'Sputnik' je ovo proljeće bio i na remontu u Brodosplitu.