summit u kijevu

[FOTO] EU obećala snažnu potporu Ukrajini, ali ne i ubrzano pristupanje

03.02.2023 u 18:17

Bionic
Reading

Europska unija obećala je u petak snažnu potporu Ukrajini na samitu u Kijevu, ali nije odredila "krute rokove" za pristupanje te zemlje bloku.

“Cilj nam je početi pregovore ove godine”, izjavio je predsjednik Volodomir Zelenski, koji se nadao da će Unija ponuditi ubrzani put prema članstvu.

Upitana o dinamici ukrajinskog pristupanja na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je rekla da da "ne postoji kruti rokovi, ali postoje ciljevi koje Ukrajina treba ostvariti”.

No, pohvalila je trud Kijeva u reformama koje se ispunjavaju "precizno, kvalitetno i brzo", opisujući te napore kao "fenomenalne" u vrijeme dok bjesni rat.

Na samitu je bio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koji je rekao "budućnost Ukrajine je u Europskoj uniji” i pozvao vladu da radi na jačanju vladavine prava. “Bit ćemo uz vas na svakom koraku na tom putu”, rekao je Michel.

U zajedničkoj izjavi spominje se ukrajinska odlučnost da što prije počne pristupne pregovore, ali se ne spominje konkretan datum.

O mogućim daljnjim koracima u vezi s pristupanjem, “EU će odlučiti kada se ispune svi uvjeti koji su navedeni u mišljenju Komisije. Ukrajina je istaknula svoju odlučnosti da će ispuniti sve potrebne zahtjeve kako bi započela pristupne pregovore što je moguće prije”, piše u izjavi.

Europska unija je u lipnju prošle godine odobrila Ukrajini status kandidatkinje za članstvo u EU-u. Kijev je podnio zahtjev za članstvo četiri dana nakon početka ruske invazije krajem veljače.

Ukrajinska "domaća zadaća" uključuje reformu izbora sudaca ustavnog suda, jačanje borbe protiv korupcije i pranja novca te ugraničavanje utjecaja oligarha.

  • +5
Summit EU-Ukrajina Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Na kraju dvodnevnog posjeta Kijevu, von der Leyen i Michel su naglasili jedinstvenu potporu bloka Ukrajini u trenutku kada se približava prva godišnjica invazije.

"EU će vas poduprijeti na svaki mogući nain koliko god bude trebalo", rekao je Michel. "Kremlj nas nije i neće u tome spriječiti", dodao je.

Troje dužnosnika je razgovaralo i o sankcijama EU-a protiv Moskve, uključujući deseti paket koji Unija planira objaviti prije obljetnice invazije.

Među temama su bile i opcije da Rusija odgovara za ratne zločine, izvoz žitarica i obnova Ukrajine.