civilna pomoć

Hrvatska će pomagati Ukrajini u razminiranju, Zagreb domaćin konferencije

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 03.02.2023 16:51
  • Objavljeno 03.02.2023 u 16:51
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

U Kijevu je održan i summit čelnika EU i Ukrajine, a u zajedničkoj izjavi spomenuta je i pomoć u razminiranju, za što EU za početak daje 25 milijuna eura

Pomoć u razminiranju, doznaje Večernji list, dat će i Hrvatska, kao jedina država članica s recentnim iskustvom obrambenog rata i razminiranja svog teritorija.

Detalji sudjelovanja Hrvatske još se razrađuju, ali je Večernjem potvrđeno da Hrvatska aktivno sudjeluje u razradi koncepta ove vrste europske pomoći Ukrajini, da daje i neku opremu za razminiranje, te da nudi Zagreb kao mjesto održavanja konferencije na temu razminiranja.

Oprema za razminiranje, koju daje Hrvatska, zasad je manja, nije riječ o strojevima, koji su veći i skuplji, i o čijoj nabavi se tek pregovara.

Ovaj oblik europske pomoći Ukrajini vodi se pod civilnim, humanitarnim, ne pod vojnim predznakom, tako da zasad nitko ne očekuje da bi se moglo dogoditi nešto slično kao kod - najprije obećanog, pa zbog unutarnjopolitičkih prijepora neostvarenog - sudjelovanja Hrvatske u EUMAM-u, europskoj misiji vojne obuke Ukrajinaca.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!