NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA

[FOTO/VIDEO] Erupcija prosvjeda u Grčkoj, željezničari idu u štrajk: 'Upozoravamo na ovo već 30 godina'

02.03.2023 u 08:37

Bionic
Reading

U Grčkoj su izbili prosvjedi zbog željezničke nesreće u kojoj su poginule 43 osobe, izvještava BBC. Izgrednici su se sukobili s policijom u Ateni, ispred sjedišta Hellenic Traina, tvrtke odgovorne za održavanje grčkih željeznica. Prosvjedi su održani i u Solunu i gradu Larissi, u blizini mjesta na kojem se u utorak navečer dogodila katastrofa

Vlada je najavila neovisnu istragu nesreće te proglasila trodnevnu nacionalnu žalost. Mnogi od 350 putnika u vlaku bili su studenti koji su se vraćali u Solun nakon produženog vikenda zbog grčke pravoslavne korizme.

Premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da je za katastrofu kriva 'tragična ljudska pogreška', a 59-godišnji šef željezničke postaje u Larissi optužen je za ubojstvo iz nehata. On je negirao bilo kakvu krivnju, okrivljujući tehnički kvar. Članovi sindikata željezničara vjeruju da sigurnosni sustavi nisu radili kako treba, na što se godinama upozoravalo. Ogorčeni željeznički radnici planiraju štrajk u četvrtak zbog, kako kažu, službenog zanemarivanja željeznice, piše BBC.

  • +9
Prosvjedi nakon željezničke nesreće u Grčkoj Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Bol se pretvorila u bijes zbog desetaka poginulih i ranjenih kolega i sugrađana', stoji u priopćenju radničkog sindikata kojim se najavljuje štrajk. 'Nepoštovanje koje su vlade godinama pokazivale prema grčkim željeznicama dovelo je do tragičnog rezultata', dodaje se u komentarima.

Ministar prometa Kostas Karamanlis podnio je ostavku zbog katastrofe, rekavši da će preuzeti odgovornost za 'dugogodišnje neuspjehe' vlasti da poprave željeznički sustav za koji je rekao da nije prikladan za 21. stoljeće. Ali ispred bolnice u koju su dopremana tijela žrtava željezničke nesreće izvješen je transparent na kojem je pisalo da će svi sustavni propusti biti zataškani u službenoj istrazi koja je u tijeku.

  • +2
Neredi u Ateni Izvor: Profimedia / Autor: Louisa GOULIAMAKI / AFP / Profimedia

Na bdijenju u Larissi u spomen na žrtve jedan je prosvjednik rekao kako smatra da je katastrofa bila samo pitanje vremena. 'Željeznička mreža je dotrajala, s isluženim, loše plaćenim osobljem', rekao je Nikos Savva, student medicine s Cipra, za novinsku agenciju AFP. Uhićeni šef postaje ne bi trebao platiti cijenu 'cijelog jednog posrnulog sustava', dodao je.

'Ovo je nedopustiva nesreća. Situacija je ovakva već 30 godina', rekao je za AFP liječnik iz Larisse, Costas Bargiotas.

  • +5
Nesreća u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: APOSTOLIS DOMALIS

Bdijenje je također održano u Ateni, ispred ureda Hellenic Traina. Kasnije tijekom dana situacija je tamo postala nasilna, a policija je upotrijebila suzavac da bi rastjerala prosvjednike koji su bacali kamenje i palili vatre na ulicama.

Na mjestu najveće željezničke nesreće u zemlji spasioci su ponovno radili cijelu noć. Obitelji su pristizale u obližnju bolnicu kako bi dale uzorke DNK za identifikaciju voljenih, što će biti teško kod onih u prvim vagonima koji su izgorjeli. Glasnogovornik vatrogasaca Vassilis Varthakogiannis rekao je da je temperatura u prvom vagonu dosegla 1300 stupnjeva Celzija, zbog čega je 'teško identificirati ljude koji su bili unutra'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube