kaos u afričkoj državi

[FOTO] Državni udar u Burkini Faso: Vojska tvrdi da je svrgnula predsjednika Kaborea, njegova stranka kaže da je preživio pokušaj atentata

24.01.2022 u 19:44

Bionic
Reading

Vojska u Burkini Faso priopćila je da je svrgnula predsjednika Rocha Kaborea, suspendirala Ustav, raspustila vladu i Nacionalnu skupštinu te zatvorila granice, javljaju svjetske agencije

Prioćenje koje potpisuje potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba, na državnoj je televiziji pročitao jedan vojni časnik, koji je kazao da su parlament i vlada raspušteni.

Časnik je rekao da su svi uhićeni na sigurnom, a strani mediji javljaju da je Roch Marc Christian Kabore​ zatočen u vojnoj bazi.

Do državnog udara došlo je dan nakon što su pobunjeni vojsnici zauzeli vojarne, a pucnjava se mogla čuti i oko predsjedničke rezidencije.

Do pobune je došlo nakon što je dio vojske zahtijevao smjenu vojnih načelnika te više sredstava za borbu protiv islamističkih militanata.

U priopćenju vojske navodi se pogoršanje sigurnosne situacije i navodna nesposobnost Kaborea da ujedini naciju kao razloge za njegovo svrgavanje, prenosi agencija AFP.

  • +9
Puč u Burkini Faso Izvor: Profimedia / Autor: OLYMPIA DE MAISMONT / AFP / Profimedia

Priopćenje je izdano u ime grupe za koju se ranije nije čulo, Patriotski pokret za zaštitu i obnovu ili MPSR.

'MPSR, koji uključuje sve dijelove vojske, odlučio je danas ukinuti funkciju Kaborea kao predsjednika', navodi se.

Ranije je vladajuća stranka Narodni pokret za napredak (PMP) izjavila da su i Kabore i jedan ministar preživjeli pokušaj atentata.