polaganje vijenaca

[FOTO] Biden i Harris s bivšim američkim predsjednicima poslali simboličnu poruku zajedništva s groblja Arlington

20.01.2021 u 21:38

Bionic
Reading

Netom nakon inauguracije američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris upuutili su se na groblje Arlington gdje su položili vijenac na Grob nepoznatog vojnika

Bidenu i Harris su se na groblju Arlington pridružili i bivši predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill clinton sa suprugama. Kako javljaju američki komentatori, time su novi predsjednik i potpredsjednica htjeli poslati i poruku zajedništva.

Nacionalno groblje Arlington vojno je groblje koje se nalazi u blizini Washingtona, a potiče iz vremena američkog građanskog rata.

Voni povjesničar Timothy Naftali na CNN-u je podjsetio i na značaj Groba napoznatog vojnika na groblju Arlington.

'Prije 100 godina na sam dan inauguracije, Kongres je donio odluku da će se upravo na tom mjestu pokopati nepoznati vojnik koji je poginuo u Prvom svjetskom ratu i već 100 godina to je sveto mjesto', kazao je Naftali.

  • +6
Ceremonija na groblju Arlington Izvor: Profimedia / Autor: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia

'Ne mogu zamisliti bolje mjesto na kojem su se bivši predsjednici mogli okupiti kako bi poslali poruku, vizualnu poruku jedinstva u ovo vrijeme tjeskobe, boli i patnje u našoj državi', kazao je.

Dodao je da taj trenutak podsjeća i da moć američke vojske pripada narodu i da se ta vojska oduprijela pokušajima da se je zlorabi u prošle četiri godine.

Kod Groba nepoznatog vojnika održavaju se i državnički pokopi te ceremonije za blagdane koji slave ameičke vojnike poput Dana veterana. Na groblju Arlington pokopan je i bivši američki predsjednik John F. Kennedy.