simbolični darovi

Bidenu stigli i pokloni čelnika Zastupničkog doma i Senata, a evo što mu je poručio jedan od najpoznatijih republikanaca

20.01.2021 u 21:00

Bionic
Reading

Nakon inauguracije, u skladu s tradicijom, novom predsjedniku Joe bidenu i potpredsjednici Kamali Harris stigli su pokloni lidera Kongresa

Šef Zajedničkog kongresnog odbora za svečanost inauguracije, republikanski senator Roy Blunt Bidenu je poklonio sliku afričko-američkog slikara Roberta S. Duncansona iz razdovlja Američkog građanskog rata. Blunt je kazao da je u izboru slike imao i pomoć prve dame Jill Biden.

Demokratska senatorica Amy Klobuchar, koja je također i vodila uvodni dio inauguracijske svečanosti, Bidenu kristalne vaze tvrtke Lenox iz Bidenove rodne države Pennsylvanije.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i vođa Republikanske većine u Senatu Mitch McConnell predsjedniku Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris poklonili su američke zastave.

McConnell je pritom napomenuo kako su i Biden i Harris 'djeca Senata' jer su oboje bivši senatori, dok nikada nisu bili zastupnici u Zastupničkom domu Kongresa. Za tu opasku čak je zaradio i pljesak okupljenih.

'Star Spangled Banner (op.a. naziv za američku zastavu) naš je najveći simbol opstojnosti američke ideje. Vijori nad zgradom Kongresa i na dane pobjede i na dane tragedije. Za sve frakcije i političke stranke. I danas je ova zastava vijorila nad inauguracijom naših bivših kolega', rekao je McConnell, poklonivši zastavu potpredsjednici Kamali Harris, koja po funkciji predsjeda i Senatom.

Pelosi je pak Bidenu darovala zastavu koja se vijorila kada je on prisegnuo.

Vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy i vođa demokratske većine u Zastupničkom domu Steny Hoyer Bidenu i Harris poklonili su uokvirene fotografije momenta kada su polagali prisegu.

Pritom je McCarthy, koji je ranije podržavao Trumpove teze o izbornoj prevari, uputio posebnu poruku.

'Danas je za potpredsjednicu Harris bio povijesni trenutak i svi bi to trebali veličati. No, trebamo se pritom prisjetiti da ovo nije kraj puta nego tek početak. Kao vođama, nama će se suditi ne prema riječima nego prema djelima. Stoga, idemo dalje zajedno kako bi postigli velike stvari za američki narod. Svaki put kad pogledate ove fotografije, sjetite se početka tog posla koji je pred nama', kazao je McCarthy.