'sablasna slika'

[FOTO] Angela Merkel obišla poplavljena područja, njezin izraz lica govori sve: 'Nema riječi koje bi opisale ovu devastaciju'

18.07.2021 u 16:19

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će vlada surađivati s pokrajinama na zapadu Njemačke pogođenim poplavama kako bi obnovila opustošena područja

"Mi smo uz vas. I pokrajina i država", kazala je Merkel u nedjelju.

Njemačka je kancelarka pohvalila trud i solidarnost u pogođenim područjima, što je vidjela tijekom svog posjeta, ali je upozorila da problemi ne mogu biti brzo riješeni.

Kazala je da je došla kako bi uživo dobila "sablasnu sliku" poplavom pogođenih područja.

"Njemački jezik nema riječi kojima bi mogla opisati ovu devastaciju", rekla je.

"Zbroj svih događaja kojima svjedočimo u Njemačkoj i snaga kojom se događaju sugeriraju da to ima veze s kimatskim promjenama", kazala je građanima Merkel u nedjelju za posjeta općini Adenau.

"Moramo požuriti, moramo biti brži u borbi protiv klimatskih poemmjenama, rekla je njemačka kancelarka, navodi agencija Reuters.

  • +8
Angela Merkel u obilasku poplavljenih područja Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH/EPA

"Vidimo s kojom snagom priroda može djelovati", kazala je Merkel.

"Suprotstavit ćemo se toj snazi prirode - kratkoročno, ali i u srednjem te dugom roku", dodala je.

Potrebne su politike "koje uzimaju prirodu i klimu više u obzir, nego što smo to činili u prethodnim godinama", istaknula je Merkel, izvijestila je agencija dpa.

Oko podneva posjetila je s premijerkom pokrajine Porajnje-Falačka Maluom Dreyer selo Schuld. U okrugu Ahrweiler, kojoj pripada Schuld, do sada je poginulo 110 osoba, a ozlijeđeno ih je 670.

  • +13
Poplava u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL

Oluja je u općini Arweiler u toj pokrajini odnijela najmanje 110 života, dok je 670 osoba ozlijeđeno. U susjednoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija poginulo je najmanje 46 osoba.

U poplavama je do sada poginulo najmanje 157 osoba u Njemačkoj.

Merkel je obećala brzu financijsku pomoć nakon posjeta najgore pogođenim područjima i najavial da će vlada u srijedu pokrenuti kratkoročni program oporavka.

  • +12
Oluja u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL