životni problemi

Forum žena SDP-a: Trauma koju je prošla Vesna Škulić pokazuje da sustav u Hrvatskoj ne funkcionira

16.06.2022 u 17:53

Bionic
Reading

Trauma koju je proživjela Vesna Škulić još jednom pokazuje kako sustav u Republici Hrvatskoj sustavno ne rješava najveće probleme s kojima se susreću naše građanke i građani.

Osobe s invaliditetom, a posebice žene s invaliditetom koje stanuju same i ovise o prijeko potrebnoj pomoći druge, često nepoznate osobe, u najvećoj su mjeri izložene najgorim oblicima zlostavljanja – psihičkog i fizičkog, navodi se u Foruma žena SDP-a.

'Sve je to, nažalost, doživjela gđa Škulić. A, vjerojatno, i mnogi/e drugi/e. I to upravo zbog sustava koji već godinama, samo deklarativno i, uvredljivo sažaljivo, obećava da će zakonski „riješiti“ pitanje osobnih asistenata/ica.

Dok nadležna tijela „temeljito“ i predugo donose toliko potreban zakon, takve su usluge svedene na udruge osoba s invaliditetom i projektna financiranja. Nedovoljno je asistenata/ica, nedovoljno su plaćeni, nedovoljno educirani za rad s teško bolesnim osobama, nedovoljno su prepoznati kao važna karika u omogućavanju koliko-toliko dostojanstvenog života osoba s invaliditetom', naglašavaju žene SDP-a.

Udruge osoba s invaliditetom, koje su pioniri civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, i koje marljivo rade na pružanju podrške svojim članovima i članicama, nisu dovoljno kapacitirane da svim osobama s invaliditetom osiguraju pomoć koja im je neophodna kako bi ostvarile osnovne životne i fiziološke potrebe.

Nereguliranost usluga, nastavljaju, koje pružaju osobni/e asistenti/ce otvaraju prostor privatiziranju socijalnih usluga kojima je glavni cilj profit ili, možda i gore, crnome tržištu gdje ne postoji apsolutno nikakva zaštita ni kontrola.

Osobe s invaliditetom su, jednostavno, prisiljene tražiti (različitim kanalima) osobe kojima će otvoriti svoj dom, dijeliti s njima svoje najintimnije potrebe i svjesno preuzeti rizik za osobnu sigurnost i poštivanje njihova integriteta, ističe se u objavi.

Sve socijalne usluge, kaže se u priopćenju, moraju biti regulirane i pod nadzorom „države“ te ne smiju biti izvor sumnjivih zarada (ionako) ekonomski depriviranih građanki i građana.

'HDZ-ova Vlada je ovih dana (zasigurno teška srca) prihvatila i „drukčije“ oblike obitelji. Sustav socijalne politike je u potpunosti zapušten – i to godinama – jer se, očito, procjenjuje da to nije tema koja donosi političke poene, a vladajući trebaju shvatiti da je oko 15 % osoba s invaliditetom u ukupnoj hrvatskoj populaciji itekako nezanemariva populacija kojoj su dužni osigurati, ne samo dostojanstven, već prvenstveno siguran život – lišen ovakvih i sličnih trauma koje mogu rezultirati (i) najgorim ishodom – smrću.

Gđa Škulić je, unatoč proživljenoj traumi, istupila javno i progovorila – a sve kako bi pomogla da drugi/e ne dožive isto. Dosta je cinizma i bezosjećajnosti Vlade Republike Hrvatske koja se uporno hvali velikim rezultatima i ugledom na europskoj razini. Krajnje je vrijeme da se počne baviti stvarnim, životnim problemima svojih građanki i građana i da riješe barem jedan. Ne bi trebalo biti teško – osim ako se na osobe s invaliditetom ne gleda kao na „opterećenje“ za proračun', zaključuje se u priopćenju Foruma žena SDP-a.