otvoreno

Škulić o napadu: To je bio pokušaj ubojstva!

15.06.2022 u 22:53

Bionic
Reading

Sinoćnji brutalni napad na bivšu saborsku zastupnicu Vesnu Škulić aktualizirao je pitanje skrbi o osobama s invaliditetom. Kako se biraju osobni asistenti? Kako se educiraju? Zašto ih država tako mizerno plaća? Kada će se napokon donijeti Zakon o osobnoj asistenciji?

'Smatram da je to bio pokušaj ubojstva, s obzirom na poziciju u kojoj me ostavila. Ja sam oboljela od distrofije mišića, bez jastuka, vezanih usta, mislim da je to pokušaj ubojstva. Ne znam hoće li DORH, ali smatram da spada u težu grupu zločina', istaknula je napadnuta bivša saborska zastupnica Vesna Škulić u Otvorenom HRT-a.

Govoreći o asistentici koja ju je napala, rekla je da ju je upoznala preko društvenih mreža.

'Postoje razne njegovateljske grupe iz zemalja u okruženju. Ovo je bila gospođa iz Srbije. Čak i ne mogu naći neku zamjerku, imala je neke emocionalne ispade. Problem asistencije 24 sata jest što osobe uđu previše u privatni život. Počinje pričanje privatnih događaja, tu su žene koje imaju i obiteljskih problema', kaže.

Dodaje da su njegovateljice s 'raznim papirima', ne zna se jesu li pravi ili ne, da ne postoji mogućnost provjere.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak kaže da njezin ured unazad zadnjih 20 godina progovaraju o problemima.

'Govorimo koliko je važno da se usustavi usluga osobne asistencije. Situacija je takva, svake godine upozoravamo vlast, bez obzira koja je na snazi, da je potrebno da se mijenja zakonodavstvo. Namjera je da se do kraja godine donese Zakon o asistenciji'. Dodaje da vlasti ne prepoznaju potencijal osoba s invaliditetom i da ne promišljaju dugoročno.

'Ta podrška izostaje, bez obzira o kojoj vladi govorimo. To je jedna tromost sustava', kazala je.

Savjetnica ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Zvjezdana Bogdanović osvrnula se na činjenicu da osobe s invaliditetom dobivaju dvije tisuće kuna za pomoć asistenta.

'U ovom trenutku je donošenje zakona u završnoj fazi. Procjenjivali smo potrebe osoba s invaliditetom. U trenutku kada smo pokušali donijeti zakon, zahvatila nas je recesija. Govorimo o kraju godine da će Zakon biti u Saboru', ističe dodajući da čine sve da povećaju satnicu asistentima te da su osigurali 102 milijuna eura za sljedećih šest godina.

  • +6
Vesna Škulić Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Program se treba potpisati vrlo skoro, novi operativni program za razdoblje 2021.-2027. Nastojat ćemo da se povećaju plaće i da se osigura fleksibilna satnica, ovisno o potrebama. To su sve apsolutno individualni pristupi'.

Iznos u novom zakonu, smatra Slonjšak, trebao bi biti na više razina.

'Nisu iste potrebe osoba koje rade ili osobe koja možda nema takve vrste aktivnosti. Treba koeficijent jednostavnih i složenih poslova. Mi na tržištu imamo situaciju da ne možemo naći asistente niti u gradovima, a kamoli na otocima i slično'.