BALDASAR POLUDIO ZBOG KAREPOVCA

'Fond za zaštitu okoliša uključio se u predizbornu kampanju'

16.02.2017 u 18:49

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar optužio je u četvrtak Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da se u vezi s odlagalištem otpada Karepovcem uključio u predizbornu kampanju u Splitu te da Splićanima namjerava ostaviti odlagalište Karepovac "pod nosom" i od njega napraviti novu Lećevicu, tj. Regionalni centar za skupljanje otpada

"Nedopustivo neprofesionalno Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nedvosmisleno se uključio u predizbornu kampanju u Splitu i, docirajući u priopćenju gradonačelniku drugoga grada u Hrvatskoj, s patetičnom brigom za građane pokušava zamagliti ono bitno, a to je da taj isti fond namjerava Splićanima ostaviti smeće 'pod nosom' i od Karepovca napraviti Lećevicu, tj. Regionalni centar za skupljanje otpada", navodi Baldasar u popodnevnom priopćenju.

Baldasar je priopćenjem reagirao na današnje otvoreno pismo obnašatelja dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomira Majdandžića u kojemu ističe da je neugodno iznenađen gradonačelnikovim izjavama o nedavnom sastanku o sanaciji odlagališta Karepovca u tom fondu te poručuje kako fond ne izbjegava ispuniti svoje obveze u tom projektu, nego Split "nije bio sposoban pristupiti sustavnom rješavanju problema sanacije tog odlagališta".

"Fond u dobroj vjeri nudi rješenje Gradu Splitu i njegovim građanima, pri čemu u prvom redu ističemo kako jedino sufinanciranje iz EU sredstava može osloboditi građane od sudjelovanja u visokim troškovima sufinanciranja predmetne sanacije. Inicijalno procijenjena vrijednost radova prve faze sanacije iznosi oko 80 milijuna kuna, od čega je Grad Split dužan osigurati čak 60 posto novca (48 milijuna kuna), pri čemu se još jedanput ističe kako je brojka od 80 milijuna kuna za prvu fazu sanacije procijenjena, što znači da troškovi mogu biti znatno veći", stoji u današnjem priopćenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje je potpisao Ljubomir Majdandžić.

Baldasar je s tim u vezi rekao kako se građanima podmeće "kukavičje jaje". "Dilema koju žele nametnuti i podmetnuti je oko toga hoće li građani sami platiti sanaciju Karepovca ili će se to učiniti novcem EU. To je lažna dilema i kukavičje jaje jer skriva odgovor na stalno postavljano, a nikad odgovoreno pitanje što je s Lećevicom i zašto želite na Karepovcu napraviti sortirnicu i kompostanu", istaknuo je Baldasar.

Po njegovom mišljenju, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost "umiljato i zabrinuto poručuje građanima da će, ako se opredijele za ono što gradska uprava predlaže, a to je sanirani, 'otplinjeni' i za deset godina zeleni Karepovac, to morati sami platiti, što je udar na njihov džep. "Ako želite trpiti smeće i dalje, imati još i sortirnicu i kompostanu, to će vam rado platiti EU fondovi", rekao je Baldasar komentirajući Majdandžićevo priopćenje.

"Građani Splita već su odvojili, i to namjenski, novac za Karepovac. Naime, od 2001. do kraja 2016. za sanaciju Karepovca su građanke i građani Splita prikupili 157,2 milijuna kuna namjenskih sredstava, od čega je potrošeno 70,5 milijuna kuna, i to uglavnom na otkup zemljišta, te manjim dijelom za projektnu dokumentaciju. Na dan 31. prosinca 2016. evidentirano je namjenski prikupljenih a nepotrošenih 84,7 milijuna kuna", poručuje Baldasar Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kako navodi, to znači da "novac postoji i može se trošiti samo namjenski, i to za sanaciju Karepovca". "O kakvom udaru na standard iz Fonda onda govore?" pita Baldasar i poziva ih da dođu na Karepovac i odgovore samo na jedno pitanje - što je s Lećevicom i zašto inzistiraju na sortirnici i kompostani na Karepovcu. "Unatoč tome što me se želi ubaciti u prljavu političku igru, o Karepovcu do kraja želim i hoću govoriti samo odgovorno i argumentirano.

Podložan sam svakojakim kritikama, ali činjenice su neumoljive, a one dokazuju da sam osobno i ova gradska administracija više učinio po pitanju rješavanja ovog problema nego sve dosadašnje gradske uprave zajedno. I to smo činili bez pompe i politikantstva. Ako je za sanaciju Karepovca uvjet pobjeda vašega gradonačelničkog kandidata, kako se sam izjasnio, onda je jasno da ljudskim sudbinama upravlja politika, a to ćete stanovnicima Karepovca i cijelog Splita sami morati objasniti", istaknuo je Baldasar aludirajući na kandidata Mosta za splitskoga gradonačelnika Roberta Pauletića.