OBJAVLJIVALA TAJNE PODATKE

Florence Hartmann traži odbacivanje optužaba

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 12.01.2009 15:37
  • Objavljeno 12.01.2009 u 15:36
FLORENCE HARTMANN

FLORENCE HARTMANN

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

Bivša glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florence Hartmann, kojoj suđenje za nepoštivanje Haaškoga suda počinje za tri tjedna, zatražila je od Sudskog vijeća da odbaci optužbe, obustavi postupak i opozove posebnog tužitelja koji zastupa optužbu u njezinu predmetu, po dokumentima koje je u ponedjeljak objavio Haaški sud

Obrana bivše glasnogovornice podnijela je 9. siječnja pisane zahtjeve kojima traži obustavu postupka zbog 'nemarne, nepotpune i u velikoj mjeri pogrješne istrage' koju je protiv nje vodio posebni tužitelj Bruce MacFarlane imenovan samo za taj predmet. Također zahtijeva njegov opoziv jer je imenovan suprotno odredbama Pravilnika Haaškog suda.

'Propusti i pogrješke tužitelja MacFarlanea', koje je obrana opisala u tajnom podnesku i nisu dostupni javnosti,'toliko su duboki i teški da postupke protiv Hartmann treba odmah obustaviti kao zlouporabu sudskog postupka', navodi obrana u javnim podnescima, u kojima traži i da se odbace optužbe protiv Hartmann.

Suđenje bivšoj glasnogovornici Haaškog tužiteljstva zakazano je za 5. veljače i trajat će ukupno dva dana.
Hartmann se tereti za nepoštivanje Suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haaškog suda u predmetu 'Milošević'. Ona je, po optužnici, tajne podatke objavila u rujnu pretprošle godine u svojoj knjizi 'Mir i kazna' i u članku 'Prikriveni ključni dokazi o genocidu' koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut.

Hartmann se pred Haaškim sudom nije željela očitovati o krivnji pa je u sudski zapisnik u njezino ime uvedeno da se ne osjeća krivom.

Haški je sud 1. veljače 2008. pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li Hartmann otkrila tajne podatke. Ta je istraga pokazala da postoji osnova za njezin kazneni progon i posebno uspostavljeno Sudsko vijeće Haaškog suda optužilo ju je 27. kolovoza prošle godine.

Pravila Haaškog suda za nepoštivanje suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora ili novčanu kaznu do 100.000 eura. Tajništvo Suda utvrdilo je u međuvremenu da imovinsko stanje bivše dužnosnice Haaškog tužiteljstva ne omogućuje da sama plati svoju obranu te će Sud podmiriti te troškove.

 

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi