portret

Fizičar koji se iz svemira spustio u političku arenu: Prednosti je dobro istaknuo, a mane vješto sakrio. Kako se Ivica Puljak uspeo do finala borbe za čelo Splita?

18.05.2021 u 16:31

Bionic
Reading

Uz Tomislava Tomaševića vjerojatno najveća zvijezda prvog kruga lokalnih izbora, kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak ulazi u drugi krug s neočekivanom i opipljivom prednosti od dvije i pol tisuće glasova, ali i pozitivnim valom promjena kojima je cilj, kako on sam deklarira, 'završiti eru HDZ-a i Keruma te dokinuti praksu političke trgovine'

Predizbornu kampanju Puljak je taktički sjajno odradio: od prve ankete koja ga je svrstala u krug favorita, a koju je platila njegova stranka, preko smirenih i nekonfliktnih istupa, potom akvizicije nezavisnog aktivista Bojana Ivoševića kao kandidata za dogradonačelnika, do uspješnog nametanja teze o sebi kao 'jedinoj realnoj opciji' za rušenje opcije koja trenutno vlada gradom. Analitičari će kazati da je vrlo dobro istaknuo prednosti, a jako vješto sakrio mane.

Rođen je u kolovozu 1969. godine u radničkoj obitelji, a odrastao je u kvartu Plokite - 'Siromašnoj', kako se to naziva u Splitu. Nakon osnovne i srednje škole diplomira na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, na zagrebačkom PMF-u magistrira fiziku elementarnih čestica, a doktorira na sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu.

Pametno: U lokalnu politiku ulazi 2008. sa suprugom

U hrvatskoj javnosti prepoznat je kao jedan od nekoliko tisuća znanstvenika koji su u Europskom vijeću za nuklearna istraživanja (CERN) u Švicarskoj sudjelovali u višegodišnjem otkrivanju Higgsova bozona, odnosno 'lovu na Božju česticu', a vodi se kao autor više od 500 znanstvenih radova i dobitnik državnih nagrada za znanost. Predavač je na splitskom FESB-u, tečno govori francuski i engleski.

Sa suprugom Marijanom, kojom se oženio 1995. godine i potom dobio troje djece, u lokalnu politiku ulazi 2008. godine kvartovskom inicijativom čiji je cilj bila izgradnja osnovne škole u četvrti Pazdigrad. U vrijeme njezina uzleta na lokalnim izborima 2013. i 2017. godine ipak se mahom nalazio u pozadini i zauzimao niža mjesta na izbornim listama. Više vremena provodio je držeći seriju od više tisuća predavanja u hrvatskim vrtićima i školama, u kojima je s djecom na popularan način razgovarao o svemiru.

Hvali se time da je kao tinejdžer trenirao nogomet u Hajduku, u javnosti kao hobi danas ipak predstavlja košarku.

'Inicijativa za pametne ljude i pametan grad' nakon nekoliko godina preoblikovala se u Pametno, stranku koja je u splitskom Gradskom vijeću puna dva mandata predstavljala konzistentnu opoziciju - i Ivi Baldasaru i Andri Krstuloviću Opari. Dakako, i Željku Kerumu. U isto vrijeme konstantno su iskazivali ambicije za iskorak na nacionalnu scenu, no na izborima 2016. godine nisu se proslavili - jednako kao i na europarlamentarnim izborima tri godine kasnije.

Stranački preokret i suradnja s Relkovićem

Lani je ipak došlo do obrata: najprije su se razišli s gotovo kompletnom stranačkom bazom u Dalmaciji i uz pomoć svojih 'povjerenika' iz ostatka zemlje izglasali ujedinjenje sa strankom Dalije Orešković, ali i krenuli u suradnju s Ivicom Relkovićem, kojega su prethodno javno prezirali. Za sebe su, uz negodovanje bivših kolega, zadržali kompletan novac koji su prethodno dobivali za politički rad.

Marijana Puljak napokon je tijesno ušla u Sabor uz presudne glasove mladog gradonačelnika Vrgorca Ante Pranića, a koji se našao na zadnjem mjestu na listi uz uvjet da Puljci prepuste drugima političko djelovanje u Splitu - što su oni obećali izjavom da 'ni Marijana ni Ivica neće biti kandidati za gradonačelnika Splita'.

  • +12
Ivica Puljak Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pa se Ivica ipak kandidirao.

'Split je centar svita' i 'Neću butigu u svoju politiku' dva su slogana s kojima je krenuo u kampanju. Novac nije štedio i malo-pomalo neutraliziran je početni dojam o autsajderu, stvoren i zato što se bračni par Puljak prethodno odrekao dugogodišnjih vjernih suradnika. Počeo je kupiti glasove centra i ljevice, apelirati na građanski i civilizirani Split, krstariti gradom obećavajući novi model upravljanja. Za početak je najavio da će ga temeljito očistiti.

Gafovi: Od komunalnih tema do ustaške budnice

Bilo je i gafova koji su upućivali na njegov deficit znanja o komunalnim temama - recimo, kada je najavio gradnju vrtića i škole u kvartu u kojemu su oni izgrađeni prošle godine - no ništa se ne može mjeriti s pojavom videosnimke iz 1994. godine, na kojoj kao kum na svadbi od prve do zadnje riječi pjeva splet ustaških budnica. Pretpostavlja se da je snimku pustio upravo čovjek kojemu je bio kum, splitski poduzetnik nezadovoljan sklopljenom suradnjom s Bojanom Ivoševićem - ovaj mu je naime svojim aktivističkim angažmanom pokvario brojne poslovne planove, mahom parazitiranja na javnim resursima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Jutarnji list

Takvih snimaka navodno ima dosta jer je Ivica Puljak u mladosti svirao u bendu koji je nastupao u crkvama i na svadbama, a u kuloarima se spominju i anonimne optužbe koje kolaju medijima, što su Ivica i Marijana Puljak proglasili 'prljavom kampanjom koja ne preže ni od diranja u obitelj'.

što su upisali u imovinsku

Stan od 142 kvadrata, tri kredita....

Ivica Puljak dosad se nije ubrajao u kategoriju dužnosnika i nije imao obvezu ispunjavanja imovinske kartice, no ulaskom u Sabor njegova supruga Marijana to je učinila prošlog ljeta. Iz ovog dokumenta vidljivo je da njegova plaća na splitskom FESB-u iznosi 16.750 kuna neto (25 tisuća bruto), a prijavio je i drugi dohodak u ukupnom iznosu od 30 tisuća kuna godišnje te još jednokratni prihod od 30 tisuća kuna.

Bračni par Puljak u vlasništvu ima stan od 141,70 četvornih metara na splitskom Pazdigradu, formalno upisan na Ivicu, ali i tri kredita: jedan iz 2003. na njegovo ime u iznosu od 76.875 eura s kamatom 1,11 posto, najvjerojatnije u sklopu programa potpore znanstvenicima, te drugi (50 tisuća eura) iz 2016. i treći (25.811 eura) iz prošle godine, oba na Marijanu Puljak. Imaju Citroen C3 star 16 godina i dionice OTP banke nominalne vrijednosti oko 5 tisuća kuna. Supruga Marijana u Saboru zarađuje 17.243 kune mjesečno te ima dodatne prihode od 40 tisuća kuna godišnje.

Znanstveni i vjernički pogled na stvarnost

'U svojih 52 godine života napravio sam neke dobre stvari, ali i neke kojih se sramim i koje se ružne. Jedna od tih kojih se duboko sramim dogodila se prije 27 godina, kada sam bio kum na svadbi na kojoj su se pjevale pjesme neprimjerenog sadržaja. Pjevao sam ih i ja. Zbog toga se želim ispričati cijeloj hrvatskoj javnosti', rekao je u svojoj, čini se, iskrenoj isprici. Po svemu sudeći, prekid glazbene karijere nastupio je otprilike u doba u kojem je raskrstio i s vjerom.

'Bio sam vjernik do 25. godine života, kada sam se ozbiljno počeo baviti znanošću i više nisam mogao pomiriti znanstveni i vjernički pogled na stvarnost i život oko sebe. Ali mislim da sam zadržao sve one pozitivne vrijednosti koje krase prave kršćane: ljubav prema bližnjima, poštivanje svake osobe bez obzira na njihovo porijeklo, boju kože, kulturu iz koje dolaze ili seksualnost', objasnio je Ivica Puljak svoje stavove o religioznosti.

Često govori o teorijama nastanka svemira, nepostojanju višeg smisla, vlastitom strahu od smrti i motivaciji da bude bolji čovjek i stvara bolje društvo. Tek treba vidjeti hoće li se snaći, i kako, jednom kada se iz svemira spusti u Split.