postizborni zaključci

Analitičari: Split je još zbunjen, a Zagreb će biti grad sukoba staroga i novoga. Poruka za velike stranke - strepite!

18.05.2021 u 06:57

Bionic
Reading

Fenomen Možemo!, ne pršutu na čelu, da fizičaru s CERN-a, performer na izborima... teme su u RTL Direktu koje su komentirali analitičari Dražen Lalić i Krešimir Macan

'Škoro, bez obzira na to što ima doktorat iz ekonomije, on je u političkom smislu prilično nepismen, ne poznaje osnovne pojmove. Ekstremno znači izvan sustava, da ne ide na izbore', objasnio je profesor Dražen Lalić u RTL Dirketu optužbe Škore na račun Tomaševića kao 'ekstremnog ljevičara'.

'Radikalni akteri su unutar sustava', poučio je Lalić o razlici u pojmovima, dodajući: 'Mislim da je Škoro radikalan. S druge strane, smatram da su Tomašević i Možemo! umjereni u stavovima, to su mladi ljudi. Nije bilo nikakvih incidenata, nije bilo negativne kampanje. To je bila jako kontrolirana kampanja.'

Politički analitičar Krešimir Macan povodom Škorinih optužbi o 'ekstremnoj ljevici' kazao je:

'Mogu govoriti što hoće. Njegovi (Tomaševićevi glasači) još će jače stati iza njega. Reći će: 'Vidite protiv koga se mi borimo.'

'Škoro nema koga mobilizirati, dakle bit će to velika pobjeda Tomaševića u drugom krugu', prognozira Macan.

Lalić je o Škori i njegovim napadima rekao još nešto:

'Mislim da je on svjestan da nema šanse ili da ima minorne šanse, ali se želi predstaviti kao zvučnik, glavni akter radikalne desnice, samim time i dijela HDZ-ovih glasača i simpatizera.'

  • +7
Zagreb: Pobjednički govor Tomislava Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/PIXSELL

'Zagreb će biti grad političkih borbi, grad sukoba staroga i novoga. Kad vidite Možemo! u Zagrebu, Marka Jelića u Kninu... svi oni imaju nešto zajedničko, a to je kritika klijentelizma, političke trgovine', opisao je kako vidi blisku budućnost.

'Kakav će biti Zagreb? Zelen!' sažeo je u direktan odgovor Macan.

A Split nakon prvog kruga izbora?

'Split je zbunjen', kazao je Lalić.

Rekao je da je riječ o gradu u stanju 'organske krize,' u kojoj novo još nije došlo, staro je još tu, a podjela postoji. Objasnio je što slijedi:

'Split još nije skrenuo ulijevo. On će tek skrenuti ako se formira većina u Gradskom vijeću, jer Puljak je centar. Mislim da je velika ta podjela u Splitu, ali ako procjenjujemo razvoj situacije, Puljak ima momentum. Ne vodi puno, 3,5 posto, ali se najviše razlikuje od ovih ranije. A njih možemo staviti pod nazivnik Kerum/HDZ. On najviše odudara od toga i moguće je da će to odlučiti u toj zbunjenosti Splita, u toj krizi Splita.'

Macan je objasnio stvorenu političku situaciju.

'Županijsko i gradsko vijeće više ne kontroliraju Kerum i HDZ. U ovom trenutku se i u gradu i u županiji mogu složiti protukoalicije, od centra prema lijevo', kazao je.

'Puljak je ostvario dobar rezultat i u županijskoj skupštini', dodao je Macan i odgovorio što misli kako će izgledati drugi krug u Splitu:

'Puljak dobiva, tu nema dileme. Isto kao i u Zagrebu.'

Može li u drugom krugu biti još iznenađenja?

'Stare stranke još žive u svom svijetu, pogotovo HDZ. A SDP, slušam danas jedan intervju Siniše Hajdaša Dončića koji optužuje analitičare, kaže: 'Neće se ostvariti ono što su analitičari priželjkivali, propast SDP-a'', istaknuo je Lalić.

  • +7
Miroslav Škoro na biralištu Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Todorov / POOL

Popis izbornih gubitnika je podulji, a među pobjednicima su i spektakularna, baš spektakularna iznenađenja. Ričard, odnosno Enio Meštrović - bez njega se u Zadru više ne može ništa zbog mjesta koja su osvojili kandidati s njegove liste za gradsko vijeće, bez čovjeka koji je prosio, dijelio janjetinu, gurao kocku uz Velebit, vukao križ po gradu, sve kao performer i kritičar pojava u gradu.

Pitanje je može li biti iznenađenja i u drugom krugu?

'Ima dosta županija u kojima visi. Recimo, Šibensko-kninska županija, ondje se može dogoditi da bude neizvjesno. Ne spominje se Pula, u kojoj vodi kandidatkinja IDS-a, ali IDS tamo nema jasnu većinu u ovom trenutku. Tamo su nezavisni krenuli. Zapravo, mislim da će biti velikih izazova svugdje gdje su nezavisni krenuli', kazao je Macan.

'Ovo što se događa u Zadru zaista je fenomen, da takav kandidat dobije toliko glasova', kazao je pak Lalić.

Konstatirao je da su glasači Ričarda, odnosno performerskog umjetnika Enija Meštrovića, protestni glasači.

'Velike stranke - strepite!'

'Pogledajte što se događa kad velike stranke loše funkcioniraju. Imamo kandidata Mosta koji ulazi u drugi krug, ali njemu za vratom puše performer koji radi teatar od politike. Neizvjesno je što će se dogoditi u Zadru, a tamo je HDZ bio neprikosnoven', dodao je i naveo primjere HNS-a koji je skoro pa nestao i još neke.

  • +16
Lokalni izbori 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić/PIXSELL

Macan se osvrnuo na komentare najvećih stranaka, o tome tko je izgubio više:

'Andrej Plenković trebao bi bolje pogledati svoje dvorište. SDP je obranio sve što je trebao obraniti. Da je netko prije mjesec dana potpisao da će obraniti Rijeku, svi bi rekli da je to genijalno. Sad odjednom to nije dovoljno. Oni nisu ništa bitno izgubili, ono što su imali, to su zadržali. Zamislite da je Gordan Maras išao u Zagrebu. Koji bi to bio rezultat? Ne bi ni ušli u Gradsku skupštinu.'

'Plenković će odgovarati na dosta pitanja ako mu župani izgube. Puno je više pitanja u HDZ-ovom taboru, nego u SDP-u', konstatirao je Macan i pri kraju emisije dodao:

'Poruka je velikim strankama: Strepite!'