ograničavanje slobode medija

Finski novinari proglašeni krivim za odavanje državnih tajni

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 27.01.2023 15:35
  • Objavljeno 27.01.2023 u 15:31
Helsingin Sanomat, najveće finske dnevne novine

Helsingin Sanomat, najveće finske dnevne novine

Izvor: EPA / Autor: MARKKU OJALA

Sud u Finskoj u petak je presudio da su dvoje novinara najvećeg dnevnog lista Helsingin Sanomat krivi za objavljivanje tajnih vojnih podataka, u rijetkom kaznenom slučaju ograničavanja slobode medija u toj nordijskoj zemlji

Okružni sud u Helsinkiju kaznio je Tuoma Pietilainena, glavnog autora izvješća iz 2017. "Najtajnovitije mjesto u Finskoj", a njegova kolegica Laura Halminen, iako proglašena krivom, prošla bez kazne zbog sporedne uloge u novinskom članku. Finska je godinama na samom vrhu zemalja s najvećom slobodom medija prema ocjeni Novinara bez granica (RSF), ali je prošle godine pala na peto mjesto na listi 180 zemalja, djelomično i zbog spomenutog slučaja.

"Ako sud u Finskoj, zemlji koja je najviše rangirana prema indeksu slobode medija, goni novinare zbog izvještavanja o pitanjima nacionalne sigurnosti, kakvu poruku to šalje niže rangiranim zemljama", pita se u izjavi RSF i dodaje da se radi o "opasnom presedanu". U izvješću lista Helsingin Sanomat bili su objavljeni deset godina stari podaci o lokaciji i zadacima obavještajne jedinice obrambenih snaga, u trenutku kada je parlament raspravljao treba li proširiti svoje ovlasti u pogledu nadzora privatnih podataka na digitalnim mrežama.

Sud je u priopćenju naveo da su novine javnosti obznanile "informacije vezane uz vojnu obavještajnu službu s oznakom stroge tajnosti, a poradi finske vanjske sigurnosti". Sud je također presudio da objavljeni podaci nemaju nikakve veze sa zakonom o kojem je raspravljao parlament i da novinski članak nije otkrio nikakve probleme ili zloporabe koje bi opravdale objavljivanje teksta.

Glavni urednik dnevnog lista Helsingin Sanomat Antero Mukka je rekao da je razočaran presudom i da je usprkos blagoj kazni nanesena šteta slobodi medija. Novinari se mogu žaliti na presudu. Tužitelji su za novinare, ali i glavnog urednika, tražili uvjetnu kaznu zatvora od najmanje 18 mjeseci.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!