BLAŽ ZGAGA I SAŠA LEKOVIĆ

Finska optužnica za Patriju neugodna za podmićene u Sloveniji i Hrvatskoj

19.12.2012 u 19:53

Bionic
Reading

Blaž Zgaga, jedan od dvojice slovenskih novinara, autora istraživačke trilogije 'U ime države' o švercu i trgovini oružjem na prostoru bivše Jugoslavije od početka 1990-ih do danas, za tportal komentira podizanje optužnice protiv petero menadžera i zaposlenika tvrtke Patria u Finskoj

Finci u jučerašnjoj optužnici izravno navode da sumnjaju da su, prilikom kupoprodaje Patrijin oklopnih vozila za potrebe slovenske vojske 2006. godine, mito od finske petorke primali najviši slovenski dužnosnici, između ostalog premijer i načelnika Glavnog stožera Slovenije. Zgaga tvrdi da to može biti vrlo neugodno za tadašnjeg i sadašnjeg premijera Janeza Janšu protiv kojega slovensko pravosuđe na sudu u Ljubljani trenutno vodi postupak zbog takvih optužbi.

'Odluka finskog državnog tužitelja da će progoniti menadžere tamošnjeg poduzeća za proizvodnju oružja Patrije zbog davanja mita od izuzetno velike je važnosti. Sad je zatvoren čitav lanac. Finski tužilac progoni one koji su davali mito, austrijski one koji su posredovali, a slovenski one koji su mito primili. Sva tri procesa rezultat se jedne od najvećih međunarodnih kriminalističkih istraga u Europskoj uniji do sada, u kojoj su surađivali finski, austrijski i slovenski istražitelji. Sve optužbe temelje na istim dokazima koje su izmjenjivali među sobom, ali zanimljivo će biti vidjeti kakve će biti presude sudova. Bilo bi jako neobično kad bi, na primjer, finski i austrijski osudili one koji su davali i posredovali mito, a kad bi slovenski, kao se često događa, oprostili zbog manjka dokaza ili nešto slično. Slovenski suci danas su pod veoma snažnim pritiskom premijera Janeza Janše, koji je optužen u slučaju Patria. I predsjednik Vrhovnog suda Republike Slovenije Branko Masleša javno upozorava da si slovenska politika hoće podrediti sudski sustav', smatra Zgaga

Kroz tri knjige objedinjene u projekt 'U ime države', Zgaga i njegov kolega Matej Šurc pratili su šverc i trgovinu oružjem od početaka ratova na području bivše Jugoslavije sve do aktualne afere Patria. Zasad objavljeno na slovenskom, a uskoro i na hrvatskom jeziku, to najveće novinarsko istraživanje u Sloveniji do sada otkriva da su trgovci i posrednici u švercu oružjem godinama uglavnom isti ljudi iz vrha politike te da aparat državnih institucija zloupotrebljavaju za privatno bogaćenje.

'Odluka finskog tužitelja nije iznenađenje jer smo u trilogiji U ime države naše istraživanje bazirali na službenim krivičnim optužbama iz triju zemalja - Slovenije, Austrije i Finske. Tamo je sve zapisano, što su otkrili kriminalisti, pa čak i o umiješanosti važnih hrvatskih političara', dodaje Zgaga


No pored imena slovenskih, finskih i austrijskih državljana osumnjičenih u ovoj međunarodnoj aferi, Zgaga i Šurc u trilogiji iznose i vrlo detaljan spektar imenovanih rukovoditelja, operativaca, pomagača i kupaca oružja, pa tvrde da aferu Patria nužno treba promatrati kao nastavak njihove uhodane suradnje tijekom posljednjih 20 godina.

Budući da je i Hrvatska nabavila finske oklopnjake, a posrednik Walter Wolf bio u kontaktu sa Stipom Mesićem i Franjom Gregurićem, rezultati budućih istraga sigurno će biti zanimljivi i za hrvatsku javnost. Primjer Patrije od velike je važnosti jer oni koji su se u 1990. godinama bavili švercom oružja u tisućama tona još danas vuku niti iz sjene i poduzimaju odluke koje negativno utječu na društva u regiji', zaključuje Zgaga.

Jedan od suradnika na tom projektu koji je probudio ratne švercerske duhove prvo u Sloveniji, a zatim i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj bio je i novinar Saša Leković. On podsjeća da je finska policija već ranije utvrdila da je za podmićivanje onih koji su u Hrvatskoj trebali utjecati na odluku o kupovini Patrijinih oklopnih vozila ta tvrtka posrednicima dala više od milijun i pol eura. Konkretno, finski istražitelji barataju informacijom da je do 31. listopada 2007. godine Patria u Hrvatskoj isplatila 1.597.065 eura mita. Kao što je poznato, do tada je sklopljen i kupoprodajni ugovor, a ta vozila na kraju su i prodana hrvatskom Ministarstvu obrane.

'Završetak predistražnog postupka u Finskoj i vrlo vjerojatno podizanje optužnice protiv onih koji su u podmićivanju sudjelovali ne mora automatski značiti i da će konačno u Hrvatskoj netko odgovarati zbog tog korupcijskog skandala. Ali, za početak, bar će se nadležni državni organi mnogo teže nego do sada praviti da korupcije nije niti bilo. Kad trilogija 'U ime države' bude izdana u hrvatskom prijevodu, državne institucije i hrvatska javnost teško će se moći praviti i da ne postoje razni drugi korupcijski skandali te kriminal vezan za nabavku i preprodaju oružja tijekom Domovinskog rata. Nemam iluziju da će itko zbog toga odgovarati, iako se radi o ratnom profiterstvu, dakle zločinu koji ne zastarijeva. Međutim, novinarsko istraživanje tih slučajeva nije završilo objavom trilogije. Tragovi novca, političko-kriminalnih savezništava, pa i nekih ubojstava počinjenih u Hrvatskoj, čak i petnaestak godina nakon završetka rata, vode upravo prema poslovima s oružjem', poručuje Leković.