KONZERVATIVAC PROTIV LIBERALA

Finci biraju predsjednika u drugom krugu

05.02.2012 u 10:27

Bionic
Reading

Finci su u nedjelju počeli glasovati u drugom krugu predsjedničkih izbora između dvojice kandidata, bivšeg konzervativnog ministra Saulija Niinista koji ima bolje izglede i liberalnog Pekke Haavista iz stranke zelenih

Birališta su otvorena u 9.00 sati po mjesnom vremenu (8.00 sati po srednjoeuropskom) a zatvaraju se u 20.00 sati. Konačni rezultati znat će se dva sata poslije.

Bivši ministar financija iz stranke Nacionalne koalicije Sauli Niinisto (63) trebao bi nadmoćno pobijediti.
Sve ankete daju mu barem 60 posto glasova, što je velika prednost pred suparnikom Pekkom Haavistom, (53), kandidatom Zelene lige koji otvoreno priznaje svoju homoseksualnost.

Među ovom dvojicom nema većih razlika, obojica su se zauzimala za europska načela u predizbornoj kampanji za predsjedničku dužnost, instituciju s ograničenim ovlastima.

Predsjedničke ovlasti u Finskoj smanjene su zadnjih godina, osobito što se tiče Europske unije i lani su prenijete na premijera.

Od 4,4 milijuna upisanih birača, 36,5 posto glasovalo je unaprijed u ovom drugom krugu.

U prvom krugu 22. siječnja natjecalo se osam kandidata za nasljednika veoma popularne Tarje Halonen koja odlazi nakon drugog mandata i ne može se više kandidirati.