NAŠE SKUPO ŠKOLOVANJE

Financijski uvjeti studija u RH među najgorima u Europi!

23.10.2015 u 10:18

Bionic
Reading

Hrvatska spada u skupinu zemalja EU+ koje imaju najmanje financijske potpore u studiranju, a istovremeno natprosječno velik broj studenata koji plaćaju školarine, pokazalo je novo izviješće organizacije Eurydice

Prema iscrpnom dokumentu za 2014./2015. objavljenom početkom tjedna, Hrvatska zajedno sa Španjolskom, Rumunjskom i BiH ima sustav potpora koji se isključivo svodi na stipendije, dok većina ostalih analiziranih zemalja studentima nudi kombinacije više raznih oblika pomoći, najčešće stipendije i zajmove, ali i porezne olakšice i dodatke na plaće roditeljima. Izviješće pokriva 28 zemalja članica EU i još neke države poput Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske.

Dobro je poznata činjenica da Hrvatska već godinama za obrazovanje izdvaja ispodprosječno malo. Iz izviješća Eurydicea iz 2014. vidljivo je da Hrvatska spada u skupinu zemalja s najnižim izdvajanjima za obrazovanje u Europi. Ona su više nego dvostruko manja nego u susjednoj Sloveniji.

Hrvatska je sa svojih 4,2 milijuna stanovnika u 2014. za obrazovanje izdvojila 1,985 milijardi eura. Slovenija koja ima samo dva milijuna stanovnika izdvojila je 2,049 milijardi eura, a Finska sa 5,4 milijuna čak 6,736 milijardi.

U Hrvatskoj oko 60 posto studenata plaća školarine. Istovremeno ih samo četiri posto prima stipendije koje spadaju među najniže u EU (grafikon dolje). Njihov iznos kreće se između 104 i 187 eura mjesečno, a mogu se dobiti prema dvama načelima – 1) prema potrebi studenti iz siromašnih obitelji i 2) prema zaslugama najuspješniji studenti. Samo nekoliko država, među su kojima su BiH, Mađarska, Rumunjska i Bugarska daje manje stipendije od Hrvatske. U većini zemalja EU one prelaze 5.000 eura godišnje, a u ostalima se uglavnom kreću između 3.000 i 5.000 eura.

Školarine se u Hrvatskoj kreću između 661 i 1.324 eura, a plaćanja su oslobođeni samo redovni studenti koji tijekom godine uspiju prikupiti 55 ECTS bodova. Oni koji ne uspiju, plaćaju barem dio školarina ovisno o manjku bodova.

Za usporedbu u susjednoj Sloveniji redovni studenti, kojih je u ukupnom broju oko 85 posto, uopće ne plaćaju školarine. Istovremeno čak sedam puta više studenata nego u Hrvatskoj (27 posto) dobiva neke stipendije. Dobivaju ih socijalno ugroženi kao i oni najuspješniji. Za siromašne se kreću od 1.200 do 4.320 eura godišnje, a za uspješne od 1.680 do 3.240 eura. Slovenija osim toga roditeljima daje porezne olakšice za svako dijete koje studira. Ovisno o broju djece njihov se iznos kreće od 2.436 do 7.957 eura godišnje. Školarine, koje u Sloveniji plaćaju samo izvanredni studenti, kreću se između 1.210 i 8.110 eura godišnje za prvi krug studija.

Prilikom analize ovih brojki treba imati na umu da je BDP Slovenije po glavi stanovnika gotovo dvostruko veći od hrvatskog. To podrazumijeva štošta. S jedne strane da država ima više novaca, ali i da su njezini stanovnici bogatiji tako da im treba manje potpora. Primjerice, jedina država koja studentima ne daje nikakve potpore je ujedno i jedna od najbogatijih u Europi – Island. Također treba imati na umu da je nezaposlenost u Sloveniji dvostruko manja nego kod nas.

U Austriji studenti iz EU ne plaćaju školarine koje su usto i manje od hrvatskih – u prvom ciklusu iznose 726 eura. Oko 15 posto studenata dobiva potpore u obliku poreznih olakšica i dodataka za roditelje. Dobivaju ih socijalno ugroženi i najbolji studenti, a kreću se do 9.492 eura, ovisno o imovinskom stanju roditelja. Studenti ih moraju vraćati samo ako izostane očekivani akademski uspjeh. Usto roditelji mjesečno dobivaju dodatke od 158 eura po djetetu i porezne olakšice od 58 eura.

Prema izviješću Eurydicea Finska je pravi raj za studiranje. U njoj nitko ne plaća nikakve školarine pa čak ni pristojbe za upis. Istovremeno svi studenti primaju barem neke potpore u obliku stipendija koje se kreću od 558 do 4.041 eura godišnje ovisno o nizu čimbenika. Osim toga studenti koji ne žive s roditeljima imaju pravo na pokrivanje troškova stanovanja u iznosu od 80 posto s time da je maksimalan iznos 201 euro mjesečno. Ove potpore dobivaju studenti koji godišnje ne ostvare prihode veće od 11.850 eura! Svaki student dobiva zagarantiran mjesečni zajam od 400 eura koji mora vraćati samo ako ne završi studij u određenom roku. Kada se zbroje sve potpore, finski studenti mogu godišnje maksimalno dobiti do 11.260 eura.