POTVRDILA DEKANICA

Filozofski fakultet oduzima zvanje bivšem ministru znanosti Anti Čoviću

25.01.2019 u 12:16

Bionic
Reading

Dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vesna Vlahović-Štetić u petak je, odgovarajući na pitanje novinara o odluci Fakultetskog vijeća o oduzimanju zvanja Anti Čoviću, kratko odgovorila da je Fakultetsko vijeće na sjednici u srijedu donijelo odluku te da će Fakultet dalje 'postupati onako kako treba'

'Vijeće je u srijedu imalo svoju sjednicu, vijeće je donijelo odluku i dalje ćemo postupati onako kako treba', rekla je dekanica Vlahović-Štetić, istaknuvši kako to ne bi 'puno komentirala u ovom trenutku'.

Dekanica je na pitanja novinara odgovarala prigodom otvorenja restorana studentske prehrane na Filozofskom fakultetu i Dana otvorenih vrata, a nije željela komentirati ni pitanje je li na Dan otvorenih vrata došao netko iz rektorata.

Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta održalo je u srijedu, 23. siječnja sjednicu na kojoj je jedna od točaka bio Izvještaj stručnoga povjerenstva za razmatranje i utvrđivanje valjanih razloga za oduzimanje znanstveno-nastavnoga zvanja prof. dr. sc. Anti Čoviću.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, vijeće je sa 47 glasova za, 22 protiv i 13 suzdržanih prihvatilo izvještaj po kojemu su ispunjeni svi zakonski uvjeti za oduzimanje zvanja Čoviću. Članovi povjerenstva Damir Barbarić, Nadežda Čačinovič i Neven Sesardić u izvješću navode da je Čović godinama kršio norme akademske etike.

Ante Čović diplomirao je 1975. i doktorirao 1989. filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje radi od 1976.

Bio je glavni urednik časopisa 'Filozofska istraživanja'. Pokrenuo je komparativni studij hrvatske filozofije i društva. Bio je i ministar znanosti, tehnologije i informatike (1991.–92).

Objavio više rasprava s područja etike i bioetike, istaknuo se u afirmaciji integrativne bioetike, a od 2014. je prorektor za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu.

Biografiju Ante Čovića možete pročitati ovdje.