sastanak s upravom ine

[FOTO/VIDEO] Filipović: Sporni ugovor je potpisan 2 mjeseca prije nego sam imenovan u NO Ine, tražit ću reviziju plinskog poslovanja tvrtke

29.08.2022 u 08:48

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je bio član nadzornog odbora Ine, sazvao je hitan sastanak s upravom Ine u ponedjeljak. Uoči sastanka obratio se medijima i najavio da će zatražiti reviziju plinskog poslovanja Ine

'Čestitao bih Ministarstvu financija i svim službama uključenima u razotkrivanje ove afere. Prošlih dana bilo je nekih koji su pokušali u pitanje dovesti moju odgovornost i povezati mene s time. Moram ih razočarati. Sporni ugovor je potpisan dva mjeseca prije nego sam imenovan u NO Ine, a sve se događalo od sredine 2020. Poznato je tko je tada bio predsjednik NO-a, kao i članovi, predsjednik uprave Ine i članovi. Moram naglasiti da nisam podržao usvajanje zapisnika sa sjednice NO-a na kojoj su se usvajali poslovni planovi Ine za 2022. jer nisam sudjelovao u tim odlukama', kazao je ministar Filipović.

'Na današnjem sastanku, osim detaljnog obrazloženja, zatražit ću izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine za 2020., 2021. i dio 2022. Ona mora analizirati sve ugovore Ine, nabavne i prodajne cijene plina, kao i uvjete po kojima su partneri sklapali ugovore s Inom. Treba i revizija internih kontrola', poručio je Filipović.

Ministar gospodarstva Davor Filipović sazvao sastanak s Upravom INA-e. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanješić / CROPIX

Na pitanje je li Vlada znala o aferi i ranije, odnosno je li upozorena na spornu preprodaju plina, odvratio je samo da sustav funkcionira. 'Osobno nisam znao, ugovor je potpisan dva mjeseca prije mojeg dolaska. Uprava Ine mora ponuditi jako puno odgovora', rekao je Filipović.

Upitan je li se čuo s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem, Filipović je kazao: 'Nisam, nisam njegov odvjetnik, ali ministar Ćorić nije mogao znati što radi četvrta linija upravljanja u Ini.'

Ministar je od hrvatskih članova uprave zatražio da sazovu Nadzorni odbor i od uprave traže očitovanje o slučaju.

  • +12
Ministar Filipović sazvao sastanak s Upravom Ine Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za Inu navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca iznosi gotovo pola milijarde kuna dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022. u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike, pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavao po cijenama ispod tržišne cijene.

  • +7
Privođenje na sud Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

U realizaciji plana prvookrivljeni je odredio da drugookrivljeni u ime okrivljenog društva ishodi od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom, što je drugookrivljeni i učinio, priopćio je Uskok.

Ina je u konačnici oštećena za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljeno društvo ostvarili su nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji. Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 kuna. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine.