IZ BRUXELLESA na tv

Filipović o mjerama pomoći za Dalmatince i otpremninama za članove Uprave Ine: Treba ih pitati kako se osjećaju

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 09.09.2022 20:50
  • Objavljeno 09.09.2022 u 20:42
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

U Bruxellesu je održan hitan sastanak ministara zemalja članica Europske unije zaduženih za energetiku. O načinima zaštite građana od rastućih cijena energije kao i spašavanju distributera za Dnevnik Nove TV govorio je ministar gospodarstva Davor Filipović

"Krizni tim za sigurnost opskrbe plina predložit će Vladi da se sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj prodaje po cijenama koje su prihvatljive hrvatskom gospodarstvu, hrvatskim institucijama poput bolnica, vrtića, škola i svih onih institucija kojima je plin potreban u Hrvatskoj', rekao je Filipović u Dnevniku Nove TV.

Iz Bruxellesa sa izvanrednog sastanka EU ministara energetike u studio Nove TV stigao je ministar Davor Filipović, a s njim je razgovarala novinarka Sabina Tandara Knezović.

Osvrnuvši se na dogovore na razini Europske unije, Filipović je kazao da će Europska komisija sredinom rujna izaći sa prijedlogom mjera.

"Mjere koje se odnose i na eventualno ograničavanje veleprodajne cijene plina. To je stav koji sam zastupao jer smo mišljenja da treba regulirati veleprodajnu cijenu plina kako bi naše gospodarstvo i građani mogli normalno funkcionirati u ovim uvjetima", rekao je Filipović.

"Snažna bi bila poruka da se to napravi kao što je bio snažan, sveobuhvatan i pravedan paket koji smo mi prezentirali jučer", rekao je.

O cijeni plina se, kaže Filipović, nije razgovaralo. "Međutim, većina država članica je davala potporu tom prijedlogu. Raspravljano je i o porezu na ekstradobit. Naime, većina ministara je mišljenja kako bi se poduzeća iz energetskog sektora, čiji su prihodi rasli daleko više nego prije, a njihovi troškovi su ostajali isti, da bi im se trebao uzeti dio tih prihoda. Onda bi se ti novci stavili u zajedničku kasu, zajednički fond i onda to usmjerili onima kojima je to potrebno", pojasnio je Filipović.

  • +14
  • +11

Sjednica Vlade

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Govorilo se, kaže, i o stabilizacijskom tržišnom fondu. "To je fond koji bi se punio od prodaje emisija i veličine je oko 20 milijardi eura. Namijenjen je zelenoj tranziciji, ona nema alternativu. Stav je velikog broja država članica da se i ta sredstva trebaju koristiti za pomoć svima onima kojima je to potrebno", istaknuo je Filipović.

Na pitanje o tome je li sklon mišljenju da treba oporezivati i druge u Hrvatskoj, ministar Filipović je rekao kako je sklon tome da "nitko ne smije na teret građana, na teret gospodarstva, u ovim trenucima ostvarivati neke ekstra zarade", istaknuo je.

Mjera za Dalmaciju

Osvrnuo se Filipović i na navode oporbe da najnoviji paket Vladinih mjera za ublažavanje rasta cijena nije pravedan prema stanovnicima Dalmacije. "Mislimo da je paket pravedan prema svima. Naime, do 2500 kWh. U to spada 87 posto našeg stanovništva. Tek onih 13 posto iznad će plaćati 50 posto više. Kada govorimo o Dalmaciji, od sljedećeg ćemo tjedna ograničiti i cijenu propan-butan plina u bocama, što se dominantno koristi u Dalmaciji", rekao je Filipović.

  • +19
  • +16

Gužva u trajektnoj luci u Splitu

Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic

Upitan je i hoće li doći do nestašice hrane. "Kada smo ograničili cijenu naftnih derivata, onda se govorilo o tome da će biti nestašica, da će propasti sve pumpe. Niti je bila nestašica, niti je propala ijedna pumpa. Tako će biti i sada. Neće biti nikakve nestašice. Smanjili smo cijene za 30 posto da pomognemo ljudima kojima je najviše potrebno, da mogu kupiti mlijeko, brašno, ulje...", istaknuo je Filipović.

"Te cijene će biti sigurno tri mjeseca. Mi nismo ovaj potez donijeli iz rukava. Napravili smo analizu, razgovarali smo i sa trgovcima i sa proizvođačima. Pohvalio bih i njih jer su pokazali jednu razinu društvene odgovornosti, jer su svjesni da svi na svoja leđa moraju preuzeti dio krize", rekao je Filipović.

O Upravi Ine

Novinarka Sabina Tandara Knezović upitala je ministra Filipovića jesu li pokazali odgovornost i moral članovi Uprave Ine koje je Vlada pozvala da daju ostavke, a oni to ipak nisu učinili.

"Sigurno u ovome trenutku otpremnine nisu nešto što zvuči dobro. Međutim, oni imaju ugovore koje imaju. Prema tome, treba njih pitati kako se osjećaju. Mi smo ih jučer razriješili. Važno nam je da mađarska strana shvatila poruku premijera Plenkovića, a to je da Uprava više ne uživa povjerenje. Prema tome, predsjednik Uprave Ine je podnio ostavku, očekujemo promjenu cijele Uprave", kazao je.

  • +12
  • +9

Ministar Filipović sazvao sastanak s Upravom Ine

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

"Ne mogu govoriti što bih ja radio na njihovom mjestu kada nisam na njihovom mjestu. Ja mogu raditi na tome da se promijeni sustav korporativnog upravljanja i da više nikada ne dođe do ovakvih stvari koje su se dogodile. Sustav odlučivanja u Ini je jako loš. Ne može se događati da četvrta razina direktora donosi odluke koje imaju jako loše reperkusije za Inu. Mogu raditi ono što je u mojim rukama - nastaviti razgovore sa mađarskom stranom, napraviti promjene u Ini i zajedno s cijelom Vladom osigurati da sav hrvatski plin ide hrvatskim građanima i hrvatskim poduzećima. To je ono na čemu ćemo raditi", rekao je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!