SUSTIŽEMO EUROPU

Fenomen pametnih gradova i aplikacije pametnih rješenja

15.09.2015 u 22:50

Bionic
Reading

Regionalni direktor Schneider Electrica Darko Lopotar i operativni direktor prodaje za velike poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma Hrvoje Išek će na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu na panelu Smart City raspravljati o pametnim gradovima i pogodnostima koje pružaju građanima

Ubrzana modernizacija i sve veća potreba za smanjenjem troškova gradova postepeno prisiljava gradske uprave diljem svijeta ali i u Hrvatskoj, da počnu implementirati pametna rješenja i razvijati integrirane sustave kontrole gradskih usluga. Bilo da se radi o jednostavnim rješenjima poput senzora na semaforima ili kompleksnih sustava koji centraliziraju kontrolu svih gradskih podsustava, kompletno integrirani pametni gradovi predstavljaju smjer razvoja kojem će gradovi težiti.

'Razvoj pametnih gradova i implementacija pametnih rješenja nisu dužnost isključivo gradske uprave, već je u taj dugotrajan proces uključeno mnoštvo udruga, kompanija te na koncu samih građana. Schneider Electric u svojoj ponudi ima mnoštvo pametnih rješenja koja uz minimalne investicije mogu svima, od korporacije do građana, osigurati značajne uštede električne energije', rekao je Darko Lopotar.

Telekom operateri se najčešće nalaze na samom vrhu tehnološkog razvoja te je samim time logično da se upravo oni postavljaju kao jedan od predvodnika pokreta modernizacije gradova.


'Digitalna infrastruktura je temelj svakog pametnog grada, a upravo su telekomi ti koji najviše ulažu u njen razvoj i izgradnju da bi korisnicima osigurali kvalitetnu uslugu. Primjerice, Hrvatski Telekom je jedini operater unutar Hrvatske koji posjeduje kompletnu i otvorenu infrastrukturu spremnu za integraciju s bilo kojim sustavom ili platformom, a koja je sposobna povezivati građane sa svim uslugama i servisima pametnog grada', dodao je Hrvoje Išek.

Iako Hrvatska i okolna regija kasne u razvoju pametnih rješenja za ostatkom Europe, određeni pomaci i implementacije pametnih rješenja se sve više realiziraju u Hrvatskoj.

'Pomaci u implementaciji pametnih rješenja u Hrvatskoj se najčešće manifestiraju u obliku postavljanja punionica za električne automobile, solarnih panela ili pametne rasvjete. Konkretno govoreći, Hrvatski Telekom je u Dubrovniku postavio prvu pametnu svjetiljku te vrste u Europi. Svjetiljka u sebi sadrži senzore pokreta, temperature i zvuka, a njome su upravlja s jednog mjesta što znači da je moguće na taj način povezati sva pametna rješenja na području Dubrovnika', zaključio je Hrvoje Išek.