SVJEDOK ZAKANJI

'Fehir mi se osvećuje jer ga nisam ponovno uveo u HDZ'

11.02.2009 u 13:45

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Branimiru Glavašu i ostalima svjedok Branko Zakanji danas je odbacio optužbe krunskog svjedoka tužiteljstva Krunoslava Fehira koji ga je optužio da je sudjelovao u odvođenju i nestanku srpskih civila u Osijeku 1991., a u svom svjedočenju nije teretio Glavaša i ostale optužene u slučaju 'selotejp' i 'garaža'

Svjedok Zakanji izjavio je na zagrebačkom Županijskom sudu da su 'smiješne i lažne' optužbe Fehira kojeg je u nekoliko navrata nazvao 'malim ubojicom', pa ga je sudac Željko Horvatović upozorio na izražavanje u sudnici.

Fehirove optužbe su insinuacija s ciljem da mi se osveti jer ga nisam želio ponovno uvesti u HDZ, kazao je svjedok. Za Fehira je rekao da je imao ambiciju postati gradonačelnik ili načelnik Prometne policije te da su lažne njegove izjave o zlostavljanju civila. Odbacio je i Fehirove tvrdnje da su njih dvojica u nekoliko navrata pričali o zločinima nad civilima. Tvrdi da se s Fehirom ni prije ni poslije rata nije družio.

S dijela rasprave na kojem se čitalo Fehirovo tajno sudsko svjedočenje sudac je isključio javnost pa je ostalo nepoznato što je krunski svjedok rekao Zakanjiju kao i svjedokovo očitovanje o tome.

Fehir je inače u istrazi izjavio da je Zakanji 31. kolovoza kada je u dvorištu osječkog Sekretarijata za narodnu obranu ubijen srpski civil Čedomir Vučković pored njegovog mrtvog tijela ostavio automatsku pušku kako bi se prikazalo da je riječ o teroristu, a ne o civilu. Također je optužio Zakanjija da je drugog civila zatočenog u garaži SNO-a Đorđa Petkovića istog dana odvezao u hladnjači nakon čega se Petkoviću gubi svaki trag.

Zakanji je danas pak izjavio da u dvorištu SNO-a nikada nije vidio hladnjaču te da u vrijeme ubojstva Vučkovića tamo nije vidio prvooptuženog Glavaša, kao što je u istrazi tvrdio Fehir. Svjedok je rekao da je bio pripadnik 106. i 130. brigade te 5. domobranske pukovnije te da je Glavaša vidio samo dva ili tri puta.

"Fehir je svojim javnim lažnim optužbama uništio mene i moju obitelj", zaključio je Zakanji dodavši da je 2005. u nekoliko navrata privođen u policiju na obavijesni razgovor. Kao lažne odbacio je i tvrdnje Fehirove majke da joj je prijetio, zbog čega ga je ona i prijavila policiji.

Na kraju rasprave tužitelj je ustvrdio da je Zakanji u najvećem dijelu svjedočenja lagao te da mu je iskaz suprotan Fehiru i još nekim svjedocima.

Na raspravi se jutros nije pojavio potpredsjednik nekadašnje Vlade Demokratskog jedinstva Milan Ramljak koji bi trebao naknadno svjedočiti.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebala svjedočiti dvojica svjedoka.