ozbiljno upozorenje

Favorit za pobjedu na predsjedničkim izborima: 'Brazil treba biti spreman na političko nasilje'

03.09.2022 u 07:21

Bionic
Reading

Luiz Inacio Lula da Silva, favorit za pobjedu na predsjedničkim izborima u Brazilu u listopadu, rekao je da političari trebaju biti spremni suočiti se s klimom nasilja, dan nakon neuspješnog pokušaja atentata na argentinsku potpredsjednicu

"Mislim da svi mi političari moramo biti svjesni nasilja koje izazivaju oni koji ne znaju demokratski živjeti", rekao je bivši brazilski predsjednik na konferenciji za medije uoči predizbornog skupa na sjeveroistoku zemlje.

Brazilac (35) uperio je pištolj u argentinsku potpredsjednicu Cristinu Fernandez de Kirchner u četvrtak, ali mu se pištolj zaglavio i Kirchner je izbjegla ranjavanje.

Stotine tisuća Argentinaca okupilo se u petak na glavnom trgu u Buenos Airesu kako bi osudili pokušaj atentata na potpredsjednicu u zemlji zahvaćenoj dubokom političkom polarizacijom i ekonomskom krizom.

Fernandez de Kirchner, javna ličnost koja izaziva podjele i vjerojatno najmoćnija argentinska političarka, suočava se s potencijalnim optužbama za korupciju povezanu s navodnim preusmjeravanjem javnih sredstava dok je bila predsjednica između 2007. i 2015. godine.

  • +3
Luiz Inacio Lula da Silva Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ona poriče krivnju, a njezini pristaše svakodnevno se okupljaju na ulicama i ispred njezine rezidencije te kritiziraju pravosuđe i konzervativnu oporbu što provode, kako kažu, lov na vještice protiv potpredsjednice.

Pokušaj atentata na argentinsku političarku natjerao je vodeće brazilske predsjedničke kandidate da preispitaju svoje sigurnosne aranžmane uoči izbora 2. listopada.