nije tako strašno

Fauci: Stižu prvi ohrabrujući znakovi u pogledu ozbiljnosti zaraze omikronom

05.12.2021 u 17:45

Bionic
Reading

Iz Južnoafričke Republike stižu prvi "pomalo ohrabrujući znakovi" kada je posrijedi ozbiljnost slučajeva zaraze varijantom omikron, rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za zdravstvenu krizu dr. Anthony Fauci, upozorivši da su to ipak tek preliminarni podaci

"Jasno je da se u Južnoafričkoj Republici omikron širi", rekao je u intervjuu za CNN, aludirajući na "vertikalnu" krivulju koja se odnosi na broj novih slučajeva zaraze u toj zemlji.

"No zasad, premda je prerano donositi bilo kakve čvrste zaključke, ne čini se da omikron predstavlja visok stupanj zabrinutosti kad je riječ o obolijevanju. Zasad su znakovi koji se odnose na težinu bolesti pomalo ohrabrujući", ponovio je.

No zdravstveni stručnjaci posljednjih dana ističu da je stanovništvo Južnoafričke Republike vrlo mlado te da se tek u narednim tjednima mogu očekivati ​​ozbiljniji slučajevi bolesti.

U tijeku su laboratorijske studije čija je svrha ustanoviti je li i u kojoj je mjeri prenosiva nova varijanta koronavirusa te u kojoj je mjeri sposobna zaobići imunitet stečen nakon prve infekcije ili cijepljenja i može li prouzročiti teže oblike bolesti.

"Mislim da postoji realan rizik da ćemo svjedočiti smanjenju učinkovitosti cjepiva", rekao je u nedjelju ABC-ju Stephen Hoge, direktor Moderne, što je prije njega kazao i izvršni direktori tvrtke Stéphane Bancel.

"Jedino što u ovom trenutku ne znam je u kolikoj će mjeri ta učinkovitost biti smanjena. Hoće li to biti kao u slučaju delte, varijante koronavirusa protiv koje su cjepiva ipak ostala djelotvorna, ili će smanjenje učinkovitosti iznositi 50 posto, što bi značilo da ih moramo nadograditi", rekao je.

Omikron Izvor: EPA / Autor: KIM LUDBROOK

Moderna je, poput ostalih farmaceutskih tvrtki, uključujući i Pfizer, već počela raditi na prilagodbi postojećeg cjepiva ako to bude potrebno.

Omikron je, otkad je prvi put otkriven u Južnoafričkoj Republici, dosad potvrđen u najmanje 15 američkih saveznih država i oko 40 zemalja svijeta.

Sjedinjene Države su na tjedan dana zatvorile svoju granicu s ovom državom, ali i s još sedam zemalja južne Afrike.

Fauci je u nedjelju rekao kako se nada da će ova zabrana biti ukinuta "u razumnom roku".

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ