novi soj

Epidemiologinja Petrović: Važno je ispitati sve kontakte osoba za koje se sumnja da su oboljeli od omikron varijate koronavirusa

04.12.2021 u 19:26

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je inače 4465 novih slučajeva zaraze, tisuću manje nego prošle subote, preminule su 54 osobe. Trenutno se analiziraju uzorci dvije osobe

To su dvije oboljele osobe koje epidemiološki izgleda da su povezane, no s trenutnim podacima se ne zna koji je točno izvor zaraze, kazala je za RTL Danas Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a.

''To su osobe koje se nisu vraćale iz rizičnih država južne Afrike za koje vrijede posebne epidemiološke mjere po povratku, nego su cijele vrijeme u Zagrebu. Sada je važno sačekati rezultate sekvenciranja, PCR testom smo dobili visokosuspektnu sumnju da se radi o omikron varijanti, a za 72 sata očekujemo konačne rezultate'', rekla je Petrović.

Epidemiologinja je kazala kako je važno ispitati sve kontakte tih osoba. Uvedene su posebne epidemiološke mjere za one s omikronom, pojašnjava Petrović, te osobe neovisno o svom cijepnom statusu ili preboljenju trebaju ići u karantenu koja traje 14 dana. Zadnji dan karantene se trebaju ponovo testirati.

Kazala je kako ljudi tijekom blagdana imaju više tendenciju da se okupljaju i zato je važno da se necijepljeni, a pogotovo ako pripadaju rizičnim skupinama cijepe čim prije.

Omikron je prvo detektiran u Južnoafričkoj Republici Izvor: EPA / Autor: KIM LUDBROOK
Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ