ODBACUJE SVE OPTUŽBE

Fathullah Gulen: Možda je Erdogan sam organizirao pokušaj državnog udara

17.07.2016 u 13:30

Bionic
Reading

Fathullah Gulen, utjecajni turski klerik koji živi u egzilu u SAD-u, u razgovoru za britanski list The Guardian odbacio je tvrdnje da je on glavni organizator propalog pokušaja državnog udara u Turskoj te istaknuo da je iza puča protiv Erdogana možda stajao sam Erdogan

'Postoji mogućnost da je ovo namješteni puč od strane Erdoganove stranke AKP, a cilj bi mu mogao biti da se krene s daljnjim optužbama protiv 'gulenista' i vojske', rekao je Fathullah Gulen za The Guardian nekoliko sati nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao SAD da izruče Gulena Turskoj.

'Ne vjerujem da svijet ozbiljno shvaća optužbe koje protiv mene iznosi predsjednik Erdogan', rekao je Gulen te usporedio Erdogana s Hitlerom koji je 1933. dao spaliti Reichstag kako bi za to optužio komuniste i uveo policijsku državu.


Metode Erdoganove policije također je usporedio s periodom nacističke Njemačke. 'Sasvim je očito kako postoji netolerancija kod vodstva turske vladajuće stranke i predsjednika. Zaplijenili su imovinu, ugasili su medijske organizacije, slomili su vrata i maltretirali ljude na sličan način kao i Hitlerov SS', rekao je Gulen.

Uhićeno 6000 ljudi

Nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj, u toj je zemlji uhićeno oko 6000 ljudi, izjavio je ministar pravosuđa Bekir Bozdag, a prenosi provladina novinska agencija Anadolija. Bozdag nije objavio pojedinosti o uhićenima. 'U tijeku je daljnje čišćenje i u konačnici će biti i više od 6000 uhićenih', rekao je, dodavši da su protiv nekih osoba već pokrenuti i sudski procesi. Dosadašnja uhićenja fokusirala su se na pripadnike oružanih snaga i sudaca zbog potpore pokušaju realizacije vojnog udara. Jedan visoki dužnosnik izjavio je za Reuters da je vlada ponovno uspostavila kontrolu diljem Turske, ali da nekoliko važnih pripadnika vojske još nije uhvaćeno.


Tvrdi da se protivi svim vojnim intervencijama. 'Nakon vojnih udara u Turskoj 90-ih godina bio sam zatvaran i pod pritiskom. Sudili su mi i bio sam suočen s raznim vrstama maltretiranja. Turska je sada na putu demokracije i više nema povratka', rekao je.

Upitan bi li se vratio u Tursku da je puč uspio, Gulen odgovara: 'Bih, jako mi nedostaje moja domovina. No postoji jedan važan faktor, a to je sloboda - ovdje sam slobodan od političkih nemira u Turskoj i živim tu slobodu.'