borba za boljitak

Farmeri u BiH blokirali cestu; traže isplatu potpora zbog loše godine i afričke svinjske kuge

07.09.2023 u 14:51

Bionic
Reading

Poljoprivrednici u Posavskoj županiji u BiH blokirali su u četvrtak regionalnu prometnicu inzistirajući da im se isplate potpore za pšenicu, pomogne zbog eutaniziranja svinja oboljelih od afričke svinjske kuge i napravi plan za jesensku sjetvu

Nedaleko Orašja poljoprivrednici su traktorima i drugom mehanizacijom zaustavili promet prema Tuzli kako bi upozorili na težak položaj zbog meteorološki loše godine i pojave afričke svinjske kuge.

"Izlazak na cestu je naš prvi potez upozorenja. Želimo se izboriti za naš boljitak, pa i opstanak pojedinih poljoprivrednih proizvođača", rekao je predstavnik Udruženja poljoprivrednika Orašje Perica Marošević.

Pojasnio je kako poljoprivrednici neće odustati od prosvjeda dok se ne ispune njihova traženja. U slučaju da ih vlast nastavi ignorirati, Marošević je najavio proširenje prosvjeda.

Poljoprivredni proizvođači inzistiraju da vlasti u Federaciji BiH i Posavskoj županiji ispune obećanje i financijski im pomognu za pšenicu proizvedenu u ovoj i prošloj godini, jer su prinosi smanjeni zbog loših vremenskih uvjeta. Inzistiraju i na isplati naknada za eutanazirane svinje zbog epidemije afričke svinjske kuge, te da vlasti obećaju potporu za predstojeću jesensku sjetvu.