hrvatska pošta

Facebookom kruži prevara: 'Uzmite nepreuzete pošiljke za 1,95 eura'

20.11.2023 u 12:11

Bionic
Reading

'Obavijest o prodaji izgubljenih i neuručenih paketa samo je jedna u nizu pokušaja prijevara koji su se pojavili u posljednje dvije godine, a uključuju i lažne nagradne igre, humanitarne akcije, lažne poveznice za plaćanje i preuzimanje pošiljaka te prijevare vezane uz internetske oglasnike', naveli su nedavno iz Hrvatske pošte

Na Facebook stranici 'Hrvatska pošta - Rasprava pošiljaka' objavljeno je kako 'tisuće zaboravljenih pošiljki' ostaju bez vlasnika u poštanskim uredima te da se nudi mogućnost primanja istih 'za samo 1,95 eura'.

O objavi se za sada nisu oglasili iz Hrvatske pošte, ali su nedavno na svojim službenim stranicama upozorili na slične prijevare.

'Internetom kruži nova vrsta prijevare koja vodi na lažne stranice na kojima se prevarant predstavlja kao Hrvatska pošta i od korisnika pokušava ukrasti podatke o karticama. Prevaranti se prodavateljima putem oglasnika javljaju porukom te im šalju poveznicu na lažnu stranicu na kojoj prodavatelj može podignuti novac. Molimo korisnike da ne odgovaraju na poruke sa sumnjivim poveznicama te da ne otvaraju poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažu riziku od krađe svojih podataka.

Jedini podatak koji trebate dostaviti osobi koja vam šalje novac je vaš IBAN. Ako prodajete putem interneta, nikada ne otkrivajte broj svoje kreditne kartice ni CVV/CVC broj. Također, obratite pozornost na adresu (URL) internetske stranice koju posjećujete; službena adresa internetskih stranica Hrvatske pošte je https://www.posta.hr/.

Pozivamo korisnike na dodatan oprez jer su ovaj put lažne stranice gotovo potpuno identične službenim stranicama Hrvatske pošte te je teže prepoznati prijevaru', upozorili su.

Sličan slučaj pojavio se i prošlog mjeseca kad su iz Hrvatske pošte upozorili korisnike da ne nasjedaju na ovakve prevare.

'Obavijest o prodaji izgubljenih i neuručenih paketa samo je jedna u nizu pokušaja prijevara koji su se pojavili u posljednje dvije godine, a uključuju i lažne nagradne igre, humanitarne akcije, lažne poveznice za plaćanje i preuzimanje pošiljaka te prijevare vezane uz internetske oglasnike', rekli su tada iz Hrvatske pošte.