IMA I IZNENAĐENJA

Evo tko sve želi zasjesti u fotelje čelnih ljudi SDP-a

04.10.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Devet kandidata za predsjednika stranke, 98 kandidata za Predsjedništvo te 431 kandidat za Glavni odbor epilog je početka utrke za čelna mjesta u SDP-u. I dok su imena kandidata za predsjednika, odnosno predsjednicu već poznata, među kandidatima za stranačka tijela našla su se i neka neočekivana imena

Za predsjednika, odnosno predsjednicu SDP-a, podsjetimo, kandidirali su se Tonino Picula, Ranko Ostojić, Domagoj Hajduković, Orsat Miljenić,  Vesna Škulić, Gordana Sobol, Karolina Leaković, Davor Bernardić i Duško Polovina, dok je Kristijan Mohorović iz osobnih razloga odustao od kandidature.

Dio njih, poput Domagoja Hajdukovića, Vesne Škulić, Gordane Sobol, Karoline Leaković i Duška Polovine, kandidirao se i za Predsjedništvo. Na taj način, ukoliko ne budu izabrani za šefa, još uvijek mogu, s dovoljnim brojem glasova, osigurati mjesto u vrhu stranke.

Među imenima koja se nalaze na popisu kandidata za Predsjedništvo stranke, koje broji 18 članova, nalazi se većina dosadašnjih članova Predsjedništva - Milanka Opačić, Davorko Vidović, Peđa Grbin, Željko Jovanović, Zdravko Ronko, Vedran Babić, Branko Grčić, Gordan Maras, Arsen Bauk, Mirando Mrsić, Mihael Zmajlović i Siniša Hajdaš Dončić.

Kandidat za Predsjedništvo, iako se zbog afere s Hrvatskim šumama povukao s liste Narodne koalicije, je i Tihomir Jakovina.  U Predsjedništvo ovaj put žele i Siniša Varga i Boris Lalovac koji se dosad nisu kandidirali na SDP-ovim stranačkim izborima. Nakon poraza u travnju, kada nije uspio postati predsjednik SDP-a, kao kandidat za Predsjedništvo, pa i potpredsjednika stranke, pojavio se šef primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina.

Iznenađenje na listi kandidata za Predsjedništvo je sindikalistica Spomenka Avberšek, koja je u stranku ušla u travnju.

'Svoje privatno opredjeljenje nikada nisam krila i to su svi znali, ali nikada to nisam koristila u svom sindikalnom poslu. Onog časa kada sam otišla u mirovinu i prestala vršiti funkciju sindikalnog čelnika odlučila sam da se priključujem jedinoj opciji, a socijaldemokracija je svuda nešto što se naslanja na sindikat i obrnuto. To je moje opredjeljenje. Jedino što nikada nisam imala SDP-ovu iskaznicu', kaže Avberšek za tportal.

Iako je u stranci tek od travnja, Avberšek smatra da je i svojim sindikalnim radom pokazala da je uvjereni socijaldemokrat. 'Učlanila sam se u SDP jer smatram da socijaldemokracija mora postojati u ovoj zemlji, ali na tragu prave socijaldemokracije. Da ne šaramo, da budemo vrlo transparentni i vrlo jasni, a mislim da neki put ni članovi nisu znali u koju frulu pušemo', kazala je Avberšek.

Jasno je rekla i da kao budućeg predsjednika podržava Davora Bernardića. 'Bernardića pratim jer sam i sama u Zagrebu i on ima moj glas. Kod mene nije bilo dileme bez obzira kako ću proći. Moramo biti jako otvoreni. Programe će iznositi svi i možemo napisati najbolji program, ali ono za što moraš dobiti ili ne moraš dobiti povjerenje svojih članova - to je rad. Program je nešto jednokratno, a dosta njih koji su se kandidirali u tim programima spominje stvari koje su mogli promijeniti jer su bili u samom vrhu stranke', rekla je Avberšek.

Avberšek se prijavila i za Glavni odbor (GO), gdje se za 103 mjesta bori čak 431 kandidat. Dodatnu kandidaturu za GO poslali su i Komadina, Maras, Grčić, Davorko Vidović, Željko Jovanović, Siniša Varga, ali i Vesna Škulić i Duško Polovina, koji su ujedno kandidati za predsjednicu, odnosno predsjednika stranke.