LOKALNI IZBORI

Državni vrh već glasao i otišao na misu, Bandić uranio, Kerum fulao kutiju

21.05.2017 u 10:30

Bionic
Reading

U sedam sati ujutro otvoreno je 6.600 biračkih mjesta na kojima hrvatski birači odlučuju o novoj lokalnoj vlasti. Od političara među prvima je glasao Milan Bandić, kandidat za šesti mandat na čelu Zagreba. Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović glasali su u svojim izbornim jedinicama nakon čega su otišli u katedralu na euharistijsko slavlje u čast blaženog Alojzija Stepinca

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković glasao je u Zagrebu, na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića, te potom rekao da od lokalnih izbora, prije svega, očekuje dobru izlaznost. 

"Prije svega očekujemo dobru izlaznost. Nadam se da će hrvatski građani i hrvatske građanke izaći u velikom broju na ove izbore i izabrati one kandidate za župane, gradonačelnike i načelnike koji će u suradnji sa državnim vlastima učiniti sve kako bi životni standard u njihovim županijama, gradovima i općinama bio što bolji", rekao je Jandroković.

Izrazio je nadu da će se, nakon lokalnih izbora, u fokus vratiti nacionalne teme, iako je, kaže, i ova lokalna kampanja bila zastupljena nacionalnim temama.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković glasao je na svom biračkom mjestu na Trgu Francuske republike  na Črnomercu.  U kratkoj izjavi izrazio je želju da odaziv na izbore bude što veći jer se odlučuje o sastavu predstavničkih tijela najbližih građanima, koje odlučuju o konkretnim pitanjima vezanima uz bolji život građana. Na glasovanje je poveo i svoga sina, a nakon glasovanja otišao je na misu u čast blaženog Alojzij Stepinca u Zagrebačkoj katedrali.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović glasala je na biračkom mjestu br. 21 u Bauerovoj ulici u Zagrebu i pozvala hrvatske građane da u što većem broju izađu na izbore te ocijenila da su lokalni izbori "izuzetno bitni". 

"Biranje neposrednih zastupnika u jedinicama lokalne uprave i samouprave izuzetno je bitno. Osobno se zalažem za decentralizaciju Hrvatske i prenošenje ovlasti na jedinice lokalne uprave i samouprave i, naravno, na prenošenje financijskih sredstava što svakako jača ulogu vaših zastupnika kako u mjesnim odborima, gradskim i općinskim vijećima, tako posebno gradonačelnika i župana", poručila je predsjednica Grabar Kitarović hrvatskim građanima.

Nakon glasanja, premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otišli su u zagrebačku katedralu na središnje euharistijsko slavlje u čast blaženog Alojzija Stepinca.

  • +34
Lokalni izbori 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nakon glasanja pozvao je građane da izađu na izbore i osiguraju svojim lokalnim sredinama i svojoj djeci budućnost i prosperitet.

"Očekujem da će građani izaći na izbore i izvršiti svoje demokratsko pravo. Izbori su jedini dan, nažalost, u Hrvatskoj kada svi građani, bez obzira bili bogati ili siromašni, bez obzira na svoj društveni utjecaj, imaju istu moć. Pozivam ih da tu moć iskoriste i izađu na izbore", izjavio je Bernardić na biračkom mjestu u OŠ Ive Andrića u zagrebačkom Sopotu gdje je izlaznost do 10 sati bila svega 12 posto.

Bernardić je izrazio očekivanje da će u popodnevnim satima odaziv biti veći.

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov na lokalne je izbore izašao rano ujutro na biračkom mjestu u Metkoviću.

Nakon glasanja rekao je kako je danas dan kada građani donose odluku što će se događati s njihovim lokalnim samoupravama ili županijama. 

Zato je bitno da u što većem broju izađu na izbore i da glasuju za one koji smatraju da ću iduće četiri godine najbolje voditi njihove lokalne samouprave ili županije, poručio Petrov.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u nedjelju u Osijeku kako vjeruje da će lokalni izbori prvi korak prema izborima na nacionalnoj razini.

Nakon što je glasao na svom biračkom mjestu, Vrdoljak je kazao novinarima kako su posljednji izbori u Francuskoj i Nizozemskoj, uz puno veću izlaznost nego ranijih godina, pokazali da su se "građani digli protiv onoga što ne valja", pa se nada da će u nedjelju "to pokazati i Hrvatska" i da će građani, odabirom onih koje smatraju najprimjerenijim, preuzeti svoj dio odgovornosti za upravljanje zemljom.

Bandić: Nikada nisam sumnjao u 'kliker' Zagrepčana

Aktualni zagrebački gradonačelnik i kandidat za šesti mandat na čelu Zagreba, Milan Bandić, glasao je u nedjelju ujutro, odmah po otvaranju birališta za lokalne izbore, na biračkom mjestu u Njegoševoj ulici 10 na Peščenici, te tom prigodom poručio kako nikada nije sumnjao u 'kliker' Zagrepčana i da će oni izabrati najbolje.    

Bandić je na biralište je došao u 7 sati ujutro u pratnji supruge Vesne i psa Rudija. Nakon glasanja, na pitanje novinara o njegovim očekivanjima na izborima izjavio je da može samo reći da Zagrepčani svake četiri godine imaju priliku birati. 

"Danas je 'praznik demokracije' u Zagrebu. Nikad nisam sumnjao u 'kliker' Zagrepčana. Oni će ponovno izabrati najbolje", poručio je Bandić. 

A na pitanje hoće li građanima uputiti poziv da izađu na izbore, Bandić je odgovorio da se to podrazumijeva.

Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek glasala je u Osnovnoj školi Marina Držića. Pozivajući građane da iziđu na izbore rekla je kako je 'glasanje najtiši, a zapravo najmoćniji instrument demokracije'. 

Na svom izbornom mjestu u Karlovcu, glasanje za izvršnu i predstavničku vlast u Karlovačkoj županiji i Karlovcu obavio je u nedjelju predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić te rekao da su u zadnje vrijeme izbori česti.

Marko Sladoljev, kandidat Mosta za zagrebačkog gradonačelnika, glasovao je na svom glasačkom mjestu u zapadnom dijelu Zagreba i pozvao građane da u što većem broju izađu na izbore te dodao da očekuje veliku izlaznost građana.

Nakon glasovanja Sladoljev je rekao novinarima da očekuje veliku izlaznost građana Grada Zagreba te kazao kako je "vrijeme da se šutljiva zagrebačka većina pokrene".

Kandidatkinja koalicije SDP-HNS-HSS-HSU-Naprijed Hrvatska-SU Anka Mrak Taritaš glasala je u nedjelju ujutro na biračkom mjestu u ulici Antuna Bauera 21 te je tom prigodom pozvala građane da izađu na lokalne izbore u što većem broju, uz poruku da se radi o važnim izborima na kojima se bira budućnost Zagreba kroz idućih dvadesetak godina.

"Na današnji dan su najinteresantniji izbori u Zagrebu u proteklih 16 godina. Alibi da netko neće izaći na izbore jer je glas propao ne vrijedi", kazala je Mrak Taritaš novinarima nakon glasanja.

Kandidat za gradonačelnika Zagreba i nositelj liste za Gradsku skupštinu koalicije Zagreb je NAŠ-Nova ljevica-Orah-Radnička fronta-Za grad Tomislav Tomašević glasao je u nedjelju u Mjesnom odboru Samoborček u Zagrebu te izrazio očekivanja u dobre izborne rezultate.

Očekujemo dobar rezultat i nakon toga radimo stvari dalje, kazao je Tomašević te dodao da su to prvi izbori na kojima se kandidirao te da vjeruje da neće biti zadnji.

Nakon glasovanja, koje nije proteklo bez problema jer je ubacio glasački listić u pogrešnu kutiju, kandidat za gradonačelnika Splita Željko Kerum, podijelio je s novinarima svoja očekivanja vezano uz rezultate na lokalnim izborima.

„U prosincu nitko mi nije davao nikakve šanse, ali ja osobno smatram da imam najveće šanse što su pokazale i ankete. Kampanju smo odradili vrhunski, to mi čak i oponenti tvrde. Mislim da je pobjeda moguća već u prvom krugu iako je za to potrebno 46 tisuća glasova“, komentirao je Kerum, prenosi Slobodna Dalmacija. Komentirajući šanse svojega šogora Petroslava Sapunara u borbi za župana rekao je: „ Očekujem dobre rezultate HGS-a i na izborima za župana. Nadam se da će Sapunar izboriti svoje mjesto u drugom krugu, a vjerujem i da ćemo dobiti dovoljan broj ruku u županijskoj skupštini da bi donosili odluke u interesu svih stanovnika naše županije“.

Prgomet: Građani odlučuju kako će živjeti u lokalnim zajednicama

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić glasao je sa suprugom u prostorijama Mjesnog odbora Valdebek u Puli te poručio kako očekuje veliki odaziv građana s obzirom da je, kako je rekao, od iznimne važnosti da na lokalne izbore izađe što više ljudi.

"Živimo u politički nestabilnom i civilizacijski netolerantnom okruženju...Ponosan sam jer Istra nije dio tog kaosa i jer predstavlja sigurnu i stabilnu oazu tolerancije, napretka i suživota", rekao je Miletić novinarima nakon glasovanja.

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića i izjavio je kako bi volio da što više građana Hrvatske izađe na izbore jer ipak odlučuju kako će živjeti u lokalnim zajednicama i gradovima.

Prgomet je poručio kako nakon lokalnih izbora mnoge stvari neće biti kao prije i dodao kako pri tome misli na personalne promjene i način razmišljanja. 

Činjenica je da je bilo nacionalnih tema koje su prekrile kampanju, ali i dalje vjerujem da će građani prepoznati značaj lokalnih izbora jer se na njima odlučuje o bitnim detaljima koji znače život u gradovima, rekao je Prgomet.