PRESICA RADNE SKUPINE

Evo što zapravo predlažu za novi Obiteljski zakon

26.09.2016 u 14:25

Bionic
Reading

Teze za izradu novog Obiteljskog zakona nisu propis, već samo dokument koji detektira probleme i daje prijedloge mogućih rješenja; javnost treba prihvatiti lopticu i savjetima pomoći radnoj skupini u kreiranju najboljih rješenja, poručila je u ponedjeljak Ljubica Matijević Vrsaljko, koordinatorica stručne Radne skupine za izradu Prijedloga Obiteljskog zakona, na konferenciji za novinare održanoj u povodu zahuktale javne rasprave. U okviru rasprave izrečena su kritička stajališta, uključujući opasku da će predbračno savjetovanje o pravnim učincima braka obavljati i svećenici, što je koordinatorica doživjela kao 'Newsbar'

Najviše kritika na 'Teze za izradu novog Obiteljskog zakona', puštene u 30-dnevnu javnu raspravu 21. rujna, zasad se čuje na predloženo uvođenje obveznog predbračnog savjetovanja. Podsjetimo, u razgovoru za tportal predsjednica Autonomne ženske kuće - Zagreb Neva Tolle poručila je da su teze 'zastrašujuće konzervativne'. Problematiziranje prijedloga o obveznom predbračnom savjetovanju, koje bi mogle provoditi i vjerske zajednice, ocijenila je nužnim, zaključujući da u suprotnom 'eufemizmima skrivamo razinu i širinu problema'.

Matijević Vrsaljko poručila je danas da je resornom Ministarstvu socijalne politike i mladih važan glas javnosti i želi ga čuti, jer 'da se prethodni Obiteljski zakon donosio ovako transparentno, možda ne bi ni pao na Ustavnom sudu'. Istovremeno, odbacila je primjedbe da će svećenici provoditi predbračno savjetovanje, rekavši da je 'mislila da je ta teza, koja se ozbiljno prenosila u medijima, zapravo - 'News Bar''.

Predbračno savjetovanje - obvezno ili ne?!

Objašnjavajući zašto je Radna skupina predložila obvezno predbračno savjetovanje, član skupine Hrvoje Jukić, inače odvjetnik i predstavnik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, rekao je da ne bi bilo loše da budući bračni drugovi budu upoznati sa svojim pravima i obvezama. Podsjetio je da se prilikom sklapanja crkvenog braka mora proći zaručnički tečaj, a s druge strane matičar je dužan upozoriti ženike o pravima i obvezama prilikom sklapanja braka.

Ne radi se tu ni o kakvoj obvezi, ustvrdio je Jukić, nego o prijedlogu da se buduće ženike uputi na prava i obveze vezano uz djecu, reguliranje njihove buduće zajedničke imovine, što može biti 'u formi brošure, savjetovanja, razgovora'. Nije točno, kazao je, da vjenčanje neće biti moguće bez pohađanja savjetovanja. 'Nemojmo raditi od muhe slona, ovo je prijedlog kako bi se ljudima olakšalo', rekao je Jukić.

Na novinarsku primjedbu da je ipak predloženo obligatorno (pravno) savjetovanje, odgovorila je profesorica Aleksandra Korać Graovac s Pravnoga fakulteta u Zagrebu, naglašavajući da je predviđeno i alternativno rješenje, primjerice, uručenje prigodnih tiskanih materijala prilikom prijave namjere sklapanja braka i slično. Što će na kraju biti uvršteno u nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, ovisit će o procjeni radne skupine i financijskim mogućnostima, no po njezinu mišljenju, nema razloga da se ponegdje ne primjenjuju oba navedena prijedloga - ovisno o mogućnostima.

Odvjetnica Ines Bojić, česta punomoćnica stranaka pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu i članica Radne skupine u ime organizacije B.a.B.e., poručila je pak da ta skupina nije imala namjeru nikoga savjetovati o svjetonazorskim pitanjima. Institut predbračnog savjetovanja poznat je od ranije po zakonu i smisao mu je zaštititi bračne drugove u imovinsko-pravnim prijeporima.

Odvjetnici svjedoče koliko teški i komplicirani mogu biti imovinsko-pravni odnosi, objasnila je, ilustrirajući to primjerom 10-godišnjeg sudskog spora oko primljenih darova, što bi se moglo spriječiti pravovremenim izjavama supružnika - ne moraju čak biti ni bračni ugovori. 'Vjerujem da svi u Radnoj skupini dobro poznajemo Ustav i međunarodne propise, nikome nije namjera nametati nikakva arbitrarna rješenja', rekla je Bojić.


Izvanbračni parovi i posvajanje djece

Kada je u pitanju obvezno posredovanje prije razvoda braka, profesorica Korać Graovac to je objasnila spoznajom da bračni drugovi 'nisu uvijek na istoj razini odluke' da se brak razvede, a statistički pokazatelji svjedoče da su pojedini centri za socijalnu skrb, provodeći tu mjeru, uspjeli da neki brakovi opstanu. 'To je dobro za djecu ako se ne radi o konfliktnim situacijama', napomenula je.

Što se pak tiče bojazni da će se smanjiti prava izvanbračnih parova i da će oni, primjerice, izgubiti pravo na posvajanje djece, Ljubica Matijević Vrsaljko rekla je da teze ni na jedan način ne dovode u pitanje izjednačavanje bračne i izvanbračne zajednice, no potrebno je 'uravnotežiti definiciju izvanbračne zajednice i potaknuti njezino izjednačavanja po svim propisima', gdje je ona trenutačno neujednačena što dovodi do brojnih poteškoća u svakodnevnom životu i u sudskoj praksi.

Na izravno pitanje hoće li izvanbračni parovi moći i dalje posvajati djecu, Matijević Vrsaljko odgovorila je potvrdno, dodajući da to nikad nije bilo dovedeno u pitanje.