ODGOVORILI VLADI

Evo što Vijeće za elektroničke medije kaže o svojoj smjeni

10.03.2016 u 16:23

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada u četvrtak dala negativno mišljenje na izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. i predložila Hrvatskome saboru da zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza smijeni sve članove Vijeća, priopćenjem je reagiralo Vijeće za elektroničke medije (VEM)

VEM navodi da je kontinuirano upozoravalo Hrvatsku radioteleviziju (HRT) na izvršenje zakonske obveze, odnosno na obvezu uvođenja i primjene alokacije indirektnih troškova proizvodnje programa. Konkretno, na odvajanje prihoda i rashoda nastalih obavljanjem javne djelatnosti od komercijalne.

Od HRT-a je u srpnju 2012. zatraženo da dostavi cjelokupnu financijsku dokumentaciju za 2010. i 2011., a kako bi Vijeće za elektroničke medije moglo ispuniti svoju obvezu propisanu Zakona o HRT-u. U Izvješću o radu za 2014. nisu navedeni održani radni sastanci sa pružateljima medijskih usluga. No, u vezi s HRT-om Vijeće ističe da je na sjednici održanoj 28. siječnja 2014. zaključeno da se prije donošenja odluke o davanju prethodnog odobrenja na odluku Nadzornog odbora HRT-a na visinu mjesečne pristojbe za 2014. održi sastanak s predstavnicima rukovodećih tijela HRT-a kako bi se dobio i dodatan uvid u postupak razdvajanja sredstava sukladno Zakonu o HRT-u.

U veljači 2014. održan je sastanak nakon čega je HRT dopisom od 3. travnja 2014. dostavio hodogram potrebnih aktivnosti za uvođenje alokacije indirektnih troškova proizvodnje programa. Kako iz očitovanja HRT-a iz rujna 2015. proizlazi da se ni u 2016. neće u poslovanje uvesti ova obveza već je ista prolongirana na 1. siječanj 2017., Vijeće je sukladno Zakonu o HRT-u od Nadzornog odbora HRT-a zatražilo da se hitno i bez odlaganja poduzmu mjere kako bi se uvelo vođenje odvojenog računovodstva. Temeljem zaključka održanog sastanku u siječnju 2016. formirana je radna skupina sastavljena od predstavnika HRT-a i AEM-a kako bi se problem riješio, navodi Vijeće.

Što se pak tiče navoda o sukobu interesa članice Vijeća za elektroničke medije, Gordane Simonović, Vijeće ističe da je na prijedlog Vlade Hrvatski sabor Gordanu Simonović, u 2012. imenovao za članicu Upravnog vijeća HINA-e iz reda medijskih stručnjaka, a s danom 1. svibnjem 2013. imenovana je za članicu Vijeća za elektroničke medije. S danom 16. prosincem 2014. Gordana Simonović razriješena je dužnosti članice Upravnog vijeća HINA-e na vlastiti zahtjev.

Vijeće napominje da temeljem Zakona o elektroničkim medijima, Vlada objavljuje javni poziv radi prikupljanja prijava kandidata za imenovanje člana Vijeća za elektroničke medije, te predlaže Hrvatskom saboru njegovo imenovanje.

Pri tome, Vijeće za elektroničke medije nema zakonom propisano djelovanje u pitanju imenovanja i/ili razrješenja člana Vijeća za elektroničke medije, već postupak provodi isključivo i samo zakonodavac – Ministarstvo kulture, Vlada Republike Hrvatske te Hrvatski sabor, priopćili je Vijeće.

Smjena Vijeća posebna točka na sjedinici saborskog odbora za medije

Predsjednik Odbora za medije, HDZ-ov Andrija Mikulić izjavo je u Saboru da ne bi govorio o potrebi smjene. 'U ime odbora mogu reći da će to biti posebna točka na odboru. Držim da, ako se utvrde određene nepravilnosti u tom izvješću, treba odgovorne pozvati na odgovornost', kazao je Mikulić.

Na pitanje radi li se o obračunu ministra koji je ranije smijenio i povjerenstvo za neprofitne medije, Mikulić je kazao da je oko neprofitnih medija zaključeno da je 88 posto sredstava, gotovo 8 milijuna kuna, išlo na 12 posto neprofitnih udruga. 'Prema tome, znate i sami kakva je tamo bila situacija i kako su se dijelila sredstva. Osim toga, ministar ništa nije donio suprotno zakonu, samo je postupio temeljem svojih zakonskih ovlasti i to je u konačnici bio zaključak odbora za medije. Ne bih govorio o tome da su to neke osobne razine, to je jednostavno uvođenje reda i u taj prostor gdje je prošla Vlada uvela nereda i nerad', kazao je Mikulić.

HNS-ov Goran Beus Richembergh, također član Odbora za medije kazao je da ga 'ništa ne iznenađuje jer su profašističke demonstracije pod prozorom Vijeća i Agencije već najavili ovo što će se dogoditi.'

'Sva mjesta na kojima se donose odluke, a pogotovo ona koja raspolažu novcem, a podsjetit ću da je Vijeće to koje donosi odluke o koncesiji elektroničkim medijima, ali i raspolaže bitnim novcima koji se raspodjeljuju za različite elektroničke medije jest u tom smislu politički plijen prvoga reda, ne prostor slobode kako je zapravo to definirano i po samoj naravi toga Vijeće i Agencija koja su regulatorno tijelo.

Dakle, nema nikakve sumnje da će se ta šapa tvrdo spustiti i na Vijeće i Agenciju. Više im neće smjeti pasti na pamet raditi objektivno, dodijeljivat će novac onim medijima koji budu spremni o HDZ-u i ovoj Vladi govoriti pozitivno, a mi ćemo ravno vremeplovom u početak 90-ih godina', kazao je Beus Richembergh.