HAK UPOZORAVA

Evo što vas čeka na cestama na Uskrs!

16.04.2014 u 11:41

Bionic
Reading

Hrvatski autoklub objavio je prometnu prognozu za razdoblje predstojećeg blagdana Uskrsa od 18. do 21. travnja te svim sudionicima u prometu savjetuje pozornost

U Hrvatskom autoklubu pojačan promet očekuju već od jutarnjih sati Velikog petka 18. travnja, i to uglavnom na gradskim prometnicama, a u popodnevnim satima promet će pojačati, osobito na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora, ali i na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Slično se očekuje i na Ličkoj magistrali (D1), na Jadranskoj magistrali (D8), kao i na prilazima turističkim središtima duž obale, a posebice u Istri i Dalmaciji.

Ulazak osobnih vozila bit će pojačan na graničnim prijelazima sa Slovenijom, na Maclju i Bregani u kontinentalnom dijelu Hrvatske, te na Kaštelu, Plovaniji i Rupi u Istri i Primorju. Pojačanog prometa bit će na graničnom prijelazima s Bosnom i Hercegovinom u oba smjera te sa Srbijom na izlasku iz zemlje.

Trajektna pristaništa će također biti mjesta pojačanog prometa i mogućih čekanja s obzirom da odredišta na Jadranu svakog Uskrsa ugošćuju brojne inozemne i domaće vozače. To osobito vrijedi na sjevernom Jadranu, u pristaništima Brestova, Valbiska, Stinica i Prizna, te u lukama u Zadru i Splitu.

Na Uskrsni ponedjeljak pojačan promet i gužve mogući su sredinom i krajem dana, tijekom povratka brojnih gostiju prema zapadnoeuropskim odredištima. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana i dalje prema Sloveniji, ali i na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb s obale prema unutrašnjosti te na prilazima Zagrebu, na naplatnim postajama Lučko i Rugvica, kao i na zagrebačkoj obilaznici (A3), posebice krajem dana, mogući su gužve i kraća čekanja.

Radi što veće prohodnosti cestovnog prometa, zabrana prometa teretnim motornim vozilima iznad 7,5 tona najviše dopuštene mase vrijedit će u petak 18. travnja od 15 do 23 sata, kao i na Uskrsni ponedjeljak 21. travnja od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste, između kojih ističemo Jadransku magistralu, D8, cijelom njezinom dužinom, a zabrane nema na autocestama, kao ni na državnoj cesti D1, Ličkoj magistrali.

U Hrvatskom autoklubu podsjećaju sve naše vozače koji će tijekom predstojećih blagdana koristiti slovenske autoceste i brze ceste na obvezu kupnje vinjete te ističu kako je na tamošnjim cestama stupio na snagu novi naplatni razred (2B) za sva vozila do 3,5 tona najveće dopuštene mase s visinom vozila iznad prve osovine od 1,30 m ili više. Za sve kampere (kamp-prikolice), bez obzira na njihovu visinu iznad prve osovine, još uvijek vrijedi jeftinija vinjeta (razred 2A).

Hrvatski autoklub, sa svojim Informativnim centrom, mehaničarima i prijevoznicima, na usluzi je vozačima 24 sata dnevno pa tako i u dane blagdana – i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Telefon 1987 je namijenjen za pozive za pomoć na cesti iz Hrvatske, +385/1/1987 iz inozemstva, a 072/777-777 za prometne informacije koje se osvježavaju i na mrežnoj stranici www.hak.hr, Facebooku te na zaslonima pametnih telefona. Informacije o stanju na cestama prenose Drugi program Hrvatskog radija i 40-ak regionalnih i lokalnih radiopostaja.