apel MUP-a

Evo što policija savjetuje vozačima prije polaska na godišnji odmor

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 27.07.2018 17:08
  • Objavljeno 27.07.2018 u 17:08
Policija savjetuje vozače kako krenuti na godišnji odmor

Policija savjetuje vozače kako krenuti na godišnji odmor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Sezona godišnjih odmora je na vrhuncu, pa prometna policija apelira na vozače kako se trebaju ponašati u prometu kako bi se izbjegla stradavanja na cestama i smanjio broj prometnih nesreća

Zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista u našu zemlju, odlaska naših građana na godišnje odmore, povećenog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na našim cestama, iz godine u godinu, upravo u predstojećem razdoblju, povećava se i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima, upozoravaju iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Napominju kako se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa sudionika u prometu, ali da u MUP-u posebnu pozornost posvećuju sigurnosti cestovnog prometa kao i njegovoj protočnosti te da poduzimaju niz preventivno-represivnih aktivnosti u koje je uključen maksimalan broj raspoloživih policijskih službenika. U najvećem fokusu su im autoceste i važnije državne ceste, a organizacija rada i usmjeravanje službe, objašnjavaju u MUP-u, planira se na način da se osigurava vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno policijski službenici se raspoređuju na prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima je najintenziviji promet.

Maksimalno se u funkciju, napominju, stavljaju i svi raspoloživi uređaji kao i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa poput uređaja za nadzor brzine, utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, ali i testeri za droge.

Tom prilikom, posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji 'iskaču' iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz takozvane skupine 'četiri glavne ubojice u prometu' – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršajima motociklista, poručuju iz MUP-a.

  • +4
  • +1

Prometna policija

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

U cilju postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, kontinuirano, a poglavito u dane vikenda, na opterećenim dionicama cesta poput ulaza i izlaza s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima te prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama, odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavlja se i fizičko upravljanje prometom.

U vrijeme kada se očekuju najveće gužve, i policijski službenici Ravnateljstva policije obavljat će neposredni nadzor odvijanja prometnih tokova, operativnog pokrivanja prometnica te organizacije upravljanja prometom, a za to će koristiti i helikopter.

U prometnoj policiji su svjesni kako je njihovo djelovanje samo jedan od čimbenika kojim mogu utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, pa stoga apeliraju na vozače da se pridržavaju prometnih propisa.

Posebno upozoravaju da je prije odlaska na godišnji odmor potrebno provjeriti ispravnost vozila, signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlaka u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, ali one za pranje stakala, stanje metlica brisača te posjedovanje odgovaraćuje opreme.

Napominju u MUP-u kako se potrebno, prije sjedanja za upravljač vozila, pravovremeno informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a na put kretati odmoran.

Napominju u MUP-u kako se potrebno, prije sjedanja za upravljač vozila, pravovremeno informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a na put kretati odmoran.

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Napominju u MUP-u kako se potrebno, prije sjedanja za upravljač vozila, pravovremeno informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a na put kretati odmoran te izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena. Ako je to moguće, savjetuju, treba izbjegavati polazak u vrijeme najvećih prometnih gužvi, posebice petak popodne, subotu ujutro te nedjelju poslije podne.

Vozače na kraju podsjećaju i na ove zakonske obveze i dužnosti:

· ne konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

· koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

· pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

· koristiti zaštitnu kacigu, brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),

· poštivati ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom),

· poštivati ograničenja data promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama,

· prilikom vožnje autocestom, kretati se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristiti samo za pretjecanje,

· na autocesti ne zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,

· prilikom vožnje autocestom ne prelaziti vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držati potreban razmak, ne požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom se ugrožava ili dovodi u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu,

· prilikom vožnje u koloni držati dovoljan razmak između vozila,

· bez obzira na žurbu, ne ulaziti u rizična pretjecanja,

· u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,

· ne koristiti mobitel tijekom vožnje, a ukoliko je to neophodno potrebno, da ga se koristi isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku,

· pridržavati se naredbi policijskih službenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!