korisni savjeti

Počinje sezona godišnjih odmora, evo što policija savjetuje vozačima

06.07.2018 u 15:49

Bionic
Reading

Sezona godišnjih odmora je započela. Očekivano, velik broj domaćih i stranih turista na odmor odlazi vlastitim vozilima, a kako bi se izbjegle neugodne situacije i problemi tijekom putovanja u ljetnom periodu, donosimo niz korisnih savjeta za sve vozače koje je ovih dana uputilo Ministarstvo unutarnjih poslova

Zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista u našu zemlju, odlaska naših građana na godišnje odmore, povećanog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na našim cestama, iz godine u godinu upravo u predstojećem razdoblju povećava se i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.

Kako se većina ovih prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvećuje sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti, te poduzima niz preventivno-represivnih aktivnosti.

Aktivnosti se poduzimaju na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvećuje se autocestama i važnijim državnim cestama.

U provođenje ovih aktivnosti uključen je maksimalan raspoloživ broj policajaca, a organizacija rada i usmjeravanje službe planira se na način da se osigura vidljiva nazočnost policajaca na cestama, odnosno policijski službenici se raspoređuju na prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet. Jednako tako, maksimalno se stavljaju u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, poput uređaja za nadzor brzine, uređaja za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti te testera za droge.

Četiri ubojice u prometu

Tom prilikom posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji 'iskaču' iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise, zbog čega se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine 'četiri glavne ubojice u prometu' – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršaji motociklista.

  • +15
Prometna nesreća kod Daruvara Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Nadalje, u cilju postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, kontinuirano, a poglavito u dane vikenda, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavlja se i fizičko upravljanje prometom.

>>> Savjeti za vozače tijekom vrelih ljetnih mjeseci

Također, s ciljem što veće sigurnosti i protočnosti u cestovnom prometu, posebice kada se očekuju najveće gužve, i policijski službenici Ravnateljstva policije obavljat će neposredni nadzor odvijanja prometnih tokova, nadzor operativnog pokrivanja prometnica i organizacije upravljanja prometom, a za izvršenje navedenih zadaća koristit će se i helikopter.

Provjerite svoje vozilo

Međutim, u MUP-u su svjesni činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije.

  • +7
Prometna gužva na ulasku u Split Izvor: Cropix / Autor: Dalmatinski portal

Stoga ovom prilikom apeliraju na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravaju kako je prije polaska na godišnji odmor potrebno provjeriti ispravnost vozila, što uključuje provjeru ispravnosti signalizacije, razine ulja u motoru, stanja guma i tlaka u njima, količine tekućine u rashladnom sustavu, količine tekućine za pranje stakala, stanja metlica brisača, posjedovanja odgovarajuće opreme i ostalo.

Pored toga, policija savjetuje vozačima da se prije putovanja pravovremeno informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama te da na putovanje krenu odmorni, odnosno da izbjegavaju polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena. Ukoliko je to moguće, policija savjetuje izbjegavanje polaska na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (u petak popodne, subotu ujutro ili nedjelju poslijepodne).

Izbjegavajte alkohol, ne divljajte cestama

Također, u MUP-u podsjećaju vozače da pripaze na zakonske obveze i dužnosti koje se odnose na konzumiranje alkoholnih pića prije i za vrijeme vožnje, kao i na korištenje sigurnosnih pojaseva na svim sjedalima u vozilu te na adekvatan smještaj djece u vozilu, dok se motocikliste upozorava na korištenje zaštitne kacige.

  • +14
Prometna nesreća kod Vodica Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Policija podsjeća kako je nužno brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put). Upozorava se, također, na poštivanje ograničenja brzine kretanja, ograničenja dana promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama, kretanje krajnje desnom prometnom trakom tijekom vožnje autocestom te korištenje lijeve prometne trake isključivo za pretjecanje.

>>> Krećete na put? Dobro prekontrolirajte automobil i posebno pazite na ove stvari

U MUP-u podsjećaju kako na autocesti valja izbjegavati zaustavljanje i parkiranje vozila, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene, te slalom-vožnju i rizična pretjecanja, ali i držati potrebni razmak.

U slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno se pravovremeno zaustaviti, osvježiti i odmoriti, kao i ne koristiti mobitel tijekom vožnje te konačno pridržavati se naredbi policijskih službenika.