REZULTATI ANKETE

Čitateljima tportala nimalo se ne sviđa želja branitelja da otjeraju Bajagu

17.08.2018 u 17:21

Bionic
Reading

Puno se tinte prolilo proteklih dana oko nastupa Bajage i Instruktora u Hrvatskoj. Braniteljske udruge prozvale su ga da je u prvoj polovici devedesetih pjevao za četnike u Banjoj Luci i Kninu, prišivalli su mu stvari i pjesme koje nemaju veze s njim. Koncert u Karlovcu mu je bio otkazan, a tražila se zabrana na Špancirfestu u Varaždinu u petak. Međutim, razum je prevladao

S obzirom da se u hrvatskoj javnosti i na društvenim mrežama danima 'ratovalo' oko toga je li takav potez predstavnika nekih braniteljskih udruga na mjestu ili nije, odlučili smo ispitati kako oko tog pitanja dišu čitatelji tportala. U anketi smo pitali čitatelje 'Jesu li opravdani zahtjevi braniteljskih udruga za zabranom Bajaginih koncerata u Hrvatskoj?'.

Tijekom jednog dana koliko je anketa bila otvorena, glasalo je 3752 čitatelja tportala, a više od dvije trećine njih, točnije 70,3 posto, smatra da su zahtjevi braniteljskih udruga neopravdani. Jedna četvrtina, 25 posto, drži da su zahtjevi branitelja opravdani, dok se njih 4,7 posto izjasnilo da ne zna.

Podsjetimo, nakon što je Bajagi otkazan koncert u Karlovcu na Danima piva, i bivši pripadnici 7. gardijske brigade 'Pume', zatražili su da se srbijanskom pjevaču otkaže gostoprimstvo u Varaždinu, gdje treba nastupiti na Špancirfestu.

>>> Rođen u Bjelovaru, počeo u Zagrebu, pokorio bivšu državu, razbjesnio branitelje: Znate li uopće tko je Bajaga i zašto je važan?

Međutim, da do otkazivanja neće doći kazao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok dodavši kako Varaždin nije Karlovac i da je Bajaga u proteklih osam godina nastupio na Špancirfestu dva puta.

Bilo je to 2010. i 2015. godine, pred desetak tisuća ljudi oba puta, i nikakvih problema nije bilo.

'Ništa posebno. Bajaga je nastupao dva puta u osam godina u Varaždinu. Nismo nikada imali protivljenja tom nastupu, niti negativne reakcije. Vjerojatno je to jeka onoga što se dogodilo u Karlovcu, ali Karlovac nije Varaždin', rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Podsjetimo, protivnici Bajaginog dolaska u Hrvatsku ponovno ga optužuju da je pjevao za četnike u Banjoj Luci i Kninu 1993. i 1994. godine, iako su te optužbe više puta u prošlosti demantirane te iako nema nikakvih dokaza kojima bi se to potkrijepilo.

Sam Bajaga potvrdio je još 2009. kako je 1994. doista pjevao u Banjoj Luci i Kninu, ali da su to bile svirke humanitarnog karaktera, za djecu bez roditelja.

Suprotno tim neosnovanim optužbama, Bajaga je tijekom cijele svoje karijere bio poznat po istupima protiv rata, kao što je istupao i protiv bivšeg režima Slobodana Miloševića u Srbiji.

  • +44
Momčilo Bajagić Bajaga Izvor: Cropix / Autor: Press sluzba