umjesto njega hladno pivo

Branitelji potjerali Bajagu s Dana piva, evo što kažu zašto

10.08.2018 u 15:10

Bionic
Reading

U Karlovcu, na već tradicionalnim Danima piva, 3. rujna trebao je nastupiti Momčilo Bajagić Bajaga, no od toga na kraju neće biti ništa. Obožavatelji su ostali u šoku kada su doznali da je Bajagin koncert bez riječi otkazan, a umjesto njega angažirani su dečki iz Hladnog piva

Dugo očekivani i najavljivani nastup Momčila Bajagića Bajage na ovogodišnjim Danima pive otkazan je, a umjesto njega nastupit će Hladno pivo. Obožavatelji su u šoku, organizatori još uvijek nemaju službeni odgovor, a Radio Mrežnica neslužbeno doznaje kako je se razlog krije u pritisku dijela braniteljskih udruga i branitelja koji su izrazili negodovanje mogućnošću njegovog gostovanja.

Iako isprva, kada se cijeli program predstavljao od koncesionara, tvrtke Fest, Gradu Karlovcu, problema nije bilo, sve se promijenilo prije dvadesetak dana kada je javnost doznala tko će ih ove godine zabavljati na već tradicionalnim Danima pive.

  • +3
Momčilo Bajagić Bajaga Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Kako stoji na internet stranicama Radio Mrežnice, Bajagin nastup otkazan je u zadnji čas, a kako su neslužbeno doznali, u Gradu Karlovcu navodno su koncesionaru suptilno predložili izmjenu izvođača. Inače, Bajaga je već dva puta nastupao u Karlovcu i to 2011. godine - u veljači i prosincu - i tada nikakvih problema nije bilo.

O svemu se oglasila i dogradonačelnica Andreja Navijalić kazavši da službenog zahtjeva branitelja nije bilo, no...

'Obzirom na informacije koje su se desile po gradu tražili smo da se vidi kakva je trenutna situacija, da se uvaži mišljenje, posebice hrvatskih branitelja i da se vidi što se u tom konceptu može napraviti', rekla je Navijalić i potvrdila da se razgovaralo s Festom 'kao što smo razgovarali i s braniteljima' kako bi se 'vidjela programska shema i zatvori koncept'. Navijalić je inače članica povjerenstva za organizaciju ove manifestacije i kaže da nije ništa novo da se izvođači mijenjaju i pred same Dane piva.

'Ono što znamo je da je postojala inicijativa branitelja i na nama je da poslušamo ne samo branitelje nego i ostale građane Karlovca, a posebno branitelje koji su zaslužni i za obranu Karlovca i naše države i važno nam je mišljenje šire javnosti i u tom konceptu su dane smjernice organizatoru da vidi ono što bi bilo najbolje i u kojem smjeru je najbolje složiti programski koncept Dana piva. O Danima piva se inače puno raspravlja pa mislim da je i ovo priča o kojoj valja raspravljati', izjavila je Navijalić za KAportal i dodala da programski koncept nije prethodno osporavan jer se tada manja pažnja posvećivala izvođačima.

Pojasnila je zašto misli da je Bajagin ovogodišnji nastup problematičan, a zašto njegova dva nastupa 2011. godine nisu bila sporna. 'Različite su godine, različiti koncepti, različiti politički okviri i mislim da i u tom konceptu možemo promatrati cijelu ovu situaciju', zaključila je dogradonačelnica Karlovca.

Banić: Nije u redu da pjevač koji je pjevao četničke pjesme nastupa u Karlovcu

O svemu je za Jutarnji list progovorio i Petar Banić, predsjednik Koordinacije svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Karlovačkoj županiji.

'Bilo je negodovanja, jer nije u redu da takav pjevač za kojeg se zna da je u Kninu 1993. pjevao četničke pjesme nastupa u Karlovcu, gradu čije su snage bile na prvoj crti bojišnice. Grad nije spreman da sluša njegove četničke pjesme na javnom prostoru jer je to čista provokacija', rekao je Banić.

Bajaga je već dva puta nastupao u Karlovcu i to 2011. godine, u veljači i prosincu i tada nije bilo nikakvih problema.

'Ti su nastupi bili u zatvorenim prostorima, ali sada govorimo o javnom prostoru i to je sasvim nešto drugo. Kad dođemo u grad i, recimo, sjednemo u kafić ne želimo slušati njegove pjesme', komentirao je Banić činjenicu da se Dani piva odvijaju u ŠRC Korana.