alternativa duhanu

Evo što je nova studija otkrila o BAT-ovim e-cigaretama

06.06.2023 u 16:12

Bionic
Reading

U časopisu Internal and Emergency Medicine objavljeni su novi rezultati jedne od dosad najvećih studija o e-cigaretama koja je analizirala BAT-ov vodeći brend Vuse, izvijestili su iz BAT-a

Studija je uspoređivala klinička mjerenja isključivo Vuse potrošača s pušačima. Rezultati studije pokazuju da su sudionici koji koriste Vuse imali povoljnije razlike u biomarkerima izloženosti (BoE) i biomarkerima potencijalne štete (BoPH) relevantnim za bolesti povezane s pušenjem, u usporedbi s pušačima. Vuse korisnici pokazali su znatno niže biomarkere izloženosti primarnim toksinima cigaretnog dima prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Podaci su također pokazali povoljne razlike između Vuse korisnika i pušača u svim izmjerenim biomarkerima potencijalne štete, od kojih su tri bila statistički značajna. Dr. James Murphy, direktor za istraživanja i znanost u BAT-u, rekao je: “Vaping postaje sve važniji jer odrasli pušači sve više traže alternativne nikotinske proizvode smanjenog rizika. Rezultati ove studije važni su za Vuse, BAT i potrošače jer nam omogućuju bolje razumijevanje pozitivnog utjecaja e-cigareta u usporedbi s pušenjem. Istraživanje pokazuje jasnu razliku između korisnika Vuse uređaja u usporedbi s pušačima i dodatno potvrđuje ulogu e-cigareta u smanjenju štete od pušenja. Želio bih zahvaliti svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ove studije. To je još jedan važan korak naprijed na našem putu ka izgradnji 'Boljeg sutra'.

E-cigarete su najproučavaniji i najprihvaćeniji alternativni duhanski i nikotinski proizvodi u svijetu. BAT-ovi znanstveni podaci o e-cigaretama objavljeni su u više od 80 recenziranih časopisa i doprinose dokazima koji podupiru ulogu ove kategorije u smanjenju štete od duhana. Inovativna “studija presjeka”, jedna od najvećih o e-cigaretama, pruža ključne uvide u utjecaj njihova korištenja na zdravlje. Vuse je vodeći globalni brend e-cigareta po tržišnom udjelu i prvi globalni ugljično neutralan brend e-cigareta. Dostupan je na 33 tržišta, s preko 10 milijuna potrošača diljem svijeta, poručuju iz BAT-a.

Klinička studija o Vuse korisnicima, pušačima, bivšim pušačima i onima koji nikad nisu pušili pruža sveobuhvatnu analizu 17 biomarkera izloženosti (BoE) primarnim toksinima cigaretnog dima, biomarkera potencijalne štete (BoH) i fizioloških mjera relevantnih za kardiovaskularna stanja, respiratorne bolesti i rak.

Sudionici su bili iz Ujedinjenog Kraljevstva, u dobi između 19 i 55 godina te dobrog općeg zdravlja. Uključene su i proučavane četiri različite skupine: sadašnji pušači koji su pušili najmanje godinu dana prije probira, potrošači koji koriste Vuse (ePod i/ili ePen3) najmanje šest mjesec, bivši pušači koji su prestali pušiti najmanje šest mjeseci prije probira te sudionici koji nisu nikada pušili.

Svi su sudionici testirani na urinarni kotinin, biomarker za izloženost nikotinu, te su izdahnuli ugljični monoksid kako bi se utvrdila njihova konzumacija nikotina i pušački status. Potrošači koji koriste Vuse te bivši pušači također su testirani na biomarker, CEVal, kako bi se potvrdilo da nisu pušili cigarete tijekom prethodnih šest mjeseci.

Uz širok raspon procijenjenih BoE i BoPH, još jedna prednost ovog dizajna studije bio je relativno velik broj sudionika (n-213 regrutiranih), veći od bilo koje prethodne studije o e-cigaretama ove vrste.

Za razliku od longitudinalnih studija gdje sudionici obavljaju višestruke kliničke posjete tijekom duljeg vremenskog razdoblja, sudionici u ovoj studiji obavili su jednu kliničku posjetu tijekom noći gdje su ispitivači analizirali njihov dah, urin i krv kako bi izmjerili BoE i BoH te poduzeli druga klinička mjerenja relevantna za zdravlje.