SPREMNI ARGUMENTI

Evo što hrvatski tim priprema za završne riječi u tužbi za genocid

  • Autor: tportal.hr/RTL.hr
  • Zadnja izmjena 30.03.2014 20:14
  • Objavljeno 30.03.2014 u 20:14
Vesna Crnić-Grotić i Orsat Miljenić

Vesna Crnić-Grotić i Orsat Miljenić

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Krasnec/VLM

Nakon mjesec dana suđenja, vrlo je jasno da srpska protutužba nema uporišta ni u činjenicama, ni u zakonu, ni u jednoj prijašnjoj presudi Međunarodnog suda - smatraju u hrvatskom pravnom timu. Upravo na tome će se poentirati pri iznošenju završnih riječi u odgovoru na protutužbu, piše RTL.hr

'Mi ćemo se ograničiti na njihove tvrdnje vezane za Oluju i odgovorit ćemo na njihove brojeve, oni su ponovno producirali popis nestalih u kojima se stalno povećava taj broj', otkriva taktiku voditeljica hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić Grotić za RTL.

Obrazlažući svoju protutužbu, srpski pravnici, umjesto konkretnih dokaza, najviše su koristili verbalnu argumentaciju. Na Oluju gledaju kao najveći zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata, veći i od srebereničkog genocida. Brijunski sastanak usporedili su s planiranjem Holokausta.

'Brijunski sastanak je za Srbe u Hrvatskoj bio ono što je za Židove u Europi bila konferencija u Wannseeu na kojoj su nacistički oficiri u siječnju 1942. skovali urotu za uništenje Židova, skrivajući tu namjeru eufemizmom 'konačno rješenje'. Da je dulje poživio, možda bi se i Franjo Tuđman pred međunarodnim sudom suočio s optužbom za genocid', govorio je član srpskog pravnog tima William Schabas.

Sama činjenica da je član srpskog tima usporedio Oluju s Holokaustom, u hrvatskom je pravnom timu izazvala posebno ogorčenje.

'To je toliko neprimjereno ovome sudu i toliko manipulativno da je naprosto nedopustivo da se koristi na ovome sudu', kaže voditeljica hrvatskog pravnog tima.

Snimke, dokumenti, konkretni brojevi ubijenih i protjeranih - od samog početka suđenja hrvatski pravni tim iz dana u dan koristio je brojne dokaze da bi argumentirao genocidne namjere Srbije.

'Obavještajni dokument JNA od 13. listopada 1991. navodi da na širem području Vukovara arkanovci provode genocid i druge terorističke čine. To je crno na bijelo iz dokumenta JNA', kazao je član hrvatskog pravnog tima Phillippe Sands.

Donošenje presude očekuje se u roku od godine dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!