u petak NA VLADI

Ministar Marić predstavlja proračun za 2019. godinu. Jedan ministar ima razloga za slavlje

08.11.2018 u 12:10

Bionic
Reading

Na sjednici Vlade u petak trebao bi biti predstavljen proračun za 2019. Prema dosadašnjim informacijama najveće povećanje dobit će Ministarstvo zdravstva i to na konto rasta zdravstvenog doprinosa

Još u srijedu ministar financija Zdravko Marić rekao je da je projekcija proračuna za iduću godinu bazirana na bazi stope rasta od 2,9 posto, što je na tragu predviđanja velike većine ovdašnjih i inozemnih analitičara.

'Što se samih projekcija za iduću godinu tiče, proračun je baziran na bazi stope rasta od 2,9 posto. Mislim da smo na tragu velike većine analitičara, bilo domaćih, bilo inozemnih, uzevši u obzir sve elemente s kojima u ovom trenutku raspolažemo, po pitanju objavljenih makroekonomskih podataka, a isto tako i nekih naših očekivanja', naveo je tada Marić.

Na upit kakav će utjecaj na proračun imati državna jamstva dana posrnulom Uljaniku, Marić je kazao da u ovom trenutku, mjesec i pol do kraja godine, ne može sa sigurnošću reći kakav će biti imati utjecaj na rezultat proračuna.

'Da nema ove situacije sa Uljanikom, već sad bih vam bez ustručavanja rekao da će biti ponovo višak u proračunu za 2018. godinu. S obzirom na Uljanik to ne mogu reći. Moramo čekati kraj godine. Ali mogu sa sigurnošću reći da unatoč situaciji sa Uljanikom, i činjenici da ćemo morati za ovu godinu proknjižiti u statistiku javnog duga preko tri milijarde kuna, da će se javni dug kao postotak u BDP-u nastaviti smanjivati', poručio je Marić.

Što se pak tiče samih brojki, prijedlog je da država sljedeće godine prikupi 133 miljarde kuna, prenosi Nova TV.

Gotovo svaka druga kuna stiže od PDV-a. Točnije - 51 milijardu kuna u 2019. godini. Tim je Hrvatska u samom vrhu po punjenu proračuna od PDV-a.

Za plaću svih na proračunu, a njih je više od 250 tisuća, država će izdvojiti gotovo 30 milijardi kuna. Za mirovine će se izdvojiti 39 milijardi kuna, to je svake godine mnogo više nego što se izdvaja u prvi stup.

I na kraju tu su kamate koje država treba platiti u iznosu od devet milijardi kuna.

Zdravstvo dobiva milijardu kuna više nego ove godine i to zbog povećanja zdravstvenog doprinosa. Država će više izdvojiti za skupe lijekove, ali i za pokrivanje troškova županijskih bolnica i Domova zdravlja.

  • +23
Sva lica Zdravka Marića Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Pravosuđe će dobiti više novca i to 120 milijuna kuna. 1700 hrvatskih sudaca dobit će veću plaću za šest posto.

I braniteljski je proračun uvećan za 20 milijuna kuna i to ponajprije jer se počinje primjenjivati drugi dio Zakona o braniteljima. I taj novac je rezerviran za branitelje HVO-a koji mogu zatražiti status.

Ministarstvo prometa osiguralo je 60 milijuna kuna više i to uglavnom za europske projekte.

Ministarstvo graditeljstva povećalo je budžet za subvencioniranje kamata za stanove. Njihov proračun je uvećan za 160 milijuna kuna, a inače se subvencionira 2900 stanova.

Veći je i proračun za obrazovanje. I to za 506 milijuna kuna. Novac, točnije 130 milijuna kuna, ide za kurikularnu reformu, koja počinje s primjenom u cijeloj državi. Osiguran je, po prvi puta, novac za nagrađivanje učitelja, a rast će i cifra predviđena za prijevoz srednjoškolaca. Za članarinu za CERN ministarstvo će dobiti 6,5 milijuna kuna.

Najveći pojedinačni izdatak države u sljedećim godinama će biti kupnja aviona od Izraelaca. Država sljedeće godine treba osigurati tako 250 milijuna. I tako sljedećih 10 godina za kupnju F-16 Barak.