OMJER SNAGA: 16 NA 5

Evo što čeka Milanovića, Matića i Kotromanovića u Vukovaru

17.10.2013 u 16:39

Bionic
Reading

Na današnjem sastanku sa 16 predstavnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara (SOHV) uz premijera Zorana Milanovića doći će ministar branitelja Predrag Matić, njegov pomoćnik Bojan Glavašević, ministar obrane Ante Kotromanović i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo

Glasnogovornik SOHV-a Igor Gavrić kaže da će branitelji premijeru iznijeti jednake stavove koje su dosada govorili u javnosti, počevši od zabrane ćirilice na pločama na javnim institucijama u Vukovaru do novog popisa stanovništva i povećanja postotka zastupljenosti manjine kao preduvjeta za ostvarivanje prava na dvojezičnost i koncepta ‘mjesto posebnog pijeteta’, kojim SOHV želi obilježiti Vukovar.

Gavrić kaže da će premijeru reći da su ploče na zgradama državne uprave postavljene ‘protuustavno i protuzakonito’ i da se SOHV zalaže za primjenu zakona. Na pitanje što će biti ponovi li Milanović svoj stav da se zakoni moraju poštivati, odnosno dvojezične ploče ostati, što je govorio od početka braniteljskih prosvjeda, Gavrić poručuje da SOHV od svojih zahtjeva neće odustati, nego da ima rezervne planove.

‘Reći ćemo da smo podnijeli dvije ustavne tužbe i objasniti naše stavove, koji se temelje na tome da se ćirilica ne može koristiti na pločama, jer smatramo da posljednji popis stanovništva ne oslikava stvarnu zastupljenost srpske manjine u Vukovaru’, rekao je Gavrić.

K tome, SOHV će premijeru najaviti da uskoro pokreće peticiju za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o povećanju potrebnog udjela manjine u stanovništvu određene zajednice potrebnog za uvođenje službene upotrebe manjinskog pisma. Prema Zakonu o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, općine i gradovi u kojima pripadnici nacionalne manjine čine najmanje trećinu, odnosno 33 posto stanovnika u svojim statutima moraju odrediti način ostvarivanja tog prava. SOHV će peticijom tražiti raspisivanje referenduma koji bi tražio da se potreban manjinski prag podigne na 50 posto.

Iz Vlade još nisu najavili hoće li sastanku prisustvovati novinari ili će izjave za javnost SOHV i premijer iznijeti nakon njega, a Gavrić kaže da bi, što se njega tiče, mediji trebali biti u dvorani tijekom cijelog susreta. Susret počinje danas u 18 sati u prostorijama gradske uprave.