ZA KAMPANJU 8,1 MILIJUN KUNA

Evo koliko je HDZ koštao račun u Sheratonu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.02.2015 15:04
  • Objavljeno 10.02.2015 u 15:04
Kolinda Grabar Kitarović, Mladen Pavić i Jadranka Jureško Kero

Kolinda Grabar Kitarović, Mladen Pavić i Jadranka Jureško Kero

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Voditeljica tranzicijskog tima izabrane predsjednice Jadranka Jureško Kero izjavila je u utorak da Ured predsjednice za sada ostaje na Pantovčaku, a nakon što Kolinda Grabar-Kitarović preuzme dužnost u dogovoru sa svim relevantnim službama bit će donešena odluka 'gdje i kako dalje'. Otkrila je i trošak smještaja ureda novoizabrane predsjednice u hotelu Sheraton dok je glasnogovornik Kolinde Grabar Kitarović Mladen Pavić kazao je kako je u kampanji ukupno potrošeno 8.13 milijuna kuna

'Ured izabrane predsjednice bit će na Pantovčaku, gdje je bio i dosada, a kad preuzme svoju funkciju onda će odlučiti, u dogovoru sa svim relevantnim službama, gdje i kako dalje', kazala je Jureško Kero novinarima u vili Prekrižje nakon što je predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva Branko Hrvatin uručio Grabar-Kitarović Odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske.

Jureško Kero potvrdila je da će biti smanjen broj savjetnika i djelatnika u Uredu te dodala da je u tijeku izrada nove sistematizacije.

'Da biste smanjili broj radnih mjesta i postavili nove ili zadržali stare, trebate provesti novu sistematizaciju. O tome odlučuje izabrana predsjednica, a mogu potvrditi da će sigurno biti manji broj savjetničkih mjesta, kao i da će se smanjiti broj djelatnika. Koliko točno, to još ne znamo jer treba ući u Ured, vidjeti koji su sve djelatnici gore, ali štedjet će se na svim područjima', naglasila je.

Podsjetila je kako je Grabar-Kitarović bila ministrica vanjskih poslova pa dobro poznaje vanjsku politiku, društvene teme i politička događanja u zemlji, tako da joj neće trebati veliki broj savjetnika.

'Osim toga, koristit će, kao i tijekom kampanje, stručnjake iz cijele Hrvatske kojima bi, držim, bila čast da ih predsjednica Republike zamoli za mišljenja. A uvijek je, naravno, njena odluka zadnja', dodala je Jureško Kero.

Grabar-Kitarović je do jučer imala privremeni ured u hotelu Sheraton, a mediji su navodili kako je riječ o luksuznom predsjedničkom apartmanu, što je Jureško Kero demantirala ustvrdivši kako je korišten jedan ured u tom apartmanu, a ukupni trošak iznosio je nešto manje od 45.000 kuna.


'Nema luksuza, moramo se već jednom naučiti da moraju postojati privremeni uvjeti za rad. Ova tranzicija od 40-ak dana, od kraja izbora do inaugiracije, je upitna. Treba je zakonima regulirati. Treba se znati što u tom razdoblju radi novoizabrani predsjednik ili predsjednica. Mi smo se snašli i nije riječ ni o kakvom luksuzu pa nema razloga da se to medijski napuhava. Kad je Ured predsjednika predložio vilu Prekrižje odmah je to prihvaćeno', rekla je Jureško Kero.

Popis uzvanika za inauguraciju u nedjelju uglavnom je zaključen, ali su još moguće nadopune. Pokušavamo da bude što više ljudi ali, nažalost, premalo je mjesta za sve koji žele doći, rekla je Jureško Kero dodajući da primaju pozive građana iz svih krajeva Hrvatske koji žele doći na inauguraciju.

Možda bi bilo bolje da se inauguracija, koja je do sada uvijek bila na Markovu trgu, održava na većem trgu ili mjestu gdje može doći veći broj građana, dodala je.

Ukupan broj znat će se nakon dogovora s policijom, a Jureško Kero procjenjuje da će ih biti oko tisuću. 'Pokušavamo izaći građanima u susret kako bi mogli nazočiti tom povijesnom činu, kažem povijesnom jer prvi puta imamo predsjednicu Republike', rekla je.

Potvrdila je i da će troškovi biti oko 600.000 kuna, kao i prilikom inauguracije Ive Josipovića. 'I dalje u tim okvirima surađujemo s Uredom predsjednika i pokušavamo zaista štedjeti', kaže Jureško Kero.

U kampanji Grabar-Kitarović ukupno potrošeno 8,13 milijuna kuna

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ukupno je u kampanji za predsjedničke izbore potrošila 8,13 milijuna kuna, od čega su donacije iznosile 4,6 milijuna kuna, a ostatak troškova financirao je HDZ, izvjestio je u utorak član tranzicijskog tima izabrane predsjednice Mladen Pavić.

'Završno izvješće kaže da je ukupno potrošeno, sa svim troškovima u kampanji, 8,13 milijuna kuna, od čega su donacije bile 4,6 milijuna kuna. Razliku od 3,5 milijuna kuna platila je, naravno, stranka', rekao je Pavić novinarima nakon što je predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva Branko Hrvatin u vili Prekrižje uručio Grabar-Kitarović Odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske.

Tijekom dana završno financijsko izvješće bit će objavljeno na internetskim stranicama, a u srijedu poslano DIP-u, najavio je.

U oba kruga predsjedničkih izbora za kampanju Grabar-Kitarović donacije je uplatilo 640 donatora. 'Riječ je o velikom broju donatora s malim iznosima donacije, uglavnom putem organiziranih donatorskih večera', kaže Pavić. DIP će, najavio je Hrvatin, provjeriti financijska izvješća i utvrditi jesu li svi izvori financiranja i svi troškovi dopušteni.

Ako se utvrde neke nepravilnosti, objašnjava, moguće su administrativne sankcije odnosno oduzimanje dijela naknade koja se dobiva za izborni postupak, a može doći i do prekršajne sankcije za one koji su donirali, a nisu smjeli, ili ako se novac iz kampanje koristio za osobnu potrošnju.

Osam milijuna kuna je iznos koji je svaki kandidat za predsjednika države mogao potrošiti u prvome krugu, a u drugome krugu taj se iznos mogao povećati još za 1,6 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!