SJEDNICA SAVJETA

Evo koje sve mjere vlada priprema za projekt Slavonija

11.04.2017 u 18:58

Bionic
Reading

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji je hrvatska Vlada osnovala početkom ožujka za koordinaciju provedbe i praćenje korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru istoimenog projekta, održao je prvu sjednicu u Osijeku, a predsjedao joj je premijer Andrej Plenković

Ovo savjetodavno tijelo okuplja predstavnike s područja pet slavonskih županija, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske. Cilj je hrvatske Vlade, rečeno je okupljenima u Osijeku, staviti Slavoniju u fokus kako ove tako i budućih vlada kako bi se okrenuli negativni demografski  i gospodarski trendovi  uz naglasak na razvoj korištenja domaćih i europskih financijskih izvora. Za projekt Slavonija, ponovljeno je, na raspolaganju je 2,5 milijarde eura.

'Politički smo prepoznali negativne demografske trendove i iseljavanje na ratom opustošenim područjima. Naša je ambicija pokušati korigirati ih stavljajući naglasak na razvojni aspekt cijele Slavonije te u ovom mandatu nacionalnim i europskim sredstvima učiniti vidljive, relevantne i prepoznatljive iskorake', poručio je premijer Andrej Plenković dodajući kako su poljoprivreda, regionalni razvoj, energetika, promet, malo i srednje poduzetništvo te ruralni razvoj prioritetne teme koje Vlada razmatra kada su u pitanju slavonske županije.

Susreti novoosnovanog Savjeta, najavio je Plenković, redovito će se održavati u svim slavonskim županijama.

'Ova Vlada spremna je napraviti iskorak za Slavoniju kakav je ona zaslužila. Potezi koje smo napravili glede stabilizacije stanja u Agrokoru vrlo su relevantni za Slavoniju, a razvoj događaja potvrđuje ispravnost zakonskog pristupa i postupanja svih dionika u rješavanju toga problema', dodao je premijer.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako na ovome području ima nekoliko tvrtki koje su od strateškog značaja za lokalnu samoupravu.

'Njihovom problematikom bavimo se svakodnevno. Slučaj koji je prvi na redu i koji je najurgentniji u ovom trenutku je u Borovu. Radimo na jednom rješenju koje će u prvom koraku biti privremeno kako bi se osigurao nastavak proizvodnje, podmirivanje svih obveza prema zaposlenicima. No nije ono jedino. U Požeštini ih je također nekoliko. Zvečevo, Đuro Đaković u mom kraju. Trebamo voditi brigu o velikim strateškim poduzećima, ali ne smijemo pritom zanemariti tvrtku koja lokacijski nije u ovom kraju, ali je od iznimne važnosti, a to je Petrokemija', rekao je Marić.

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je kako u njegovu ministarstvu ima 60.000 neriješenih predmeta, a na rješavanju predmeta regionalne i lokalne samouprave radila je jedna osoba.

'Od 1. svibnja, to je naš prvi korak doprinosu razvoja Slavonije, u Osijeku se formira Odjel Ministarstva državne imovine koji će na licu mjesta rješavati najakutnije probleme. Tako će biti i u Splitu i u Rijeci', najavio je Marić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako očekuje da će od 2,4 milijarde eura koliko je Hrvatskoj na raspolaganju iz Programa ruralnog razvoja više od pola završiti na području slavonskih županija.

'To je i moj cilj kada govorimo o ruralnom razvoju, trbuhu Hrvatske, i sve što je bitno praktično se odnosi na ovih pet slavonskih županija', rekao je prvi čovjek ministarstva poljoprivrede najavivši i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji smatra jednim od najvažnijih za slavonski kraj.

'Zakon je u završnoj fazi izrade. Uskoro će ići u proceduru. Ako bude sve u redu, nadam se da će stupiti na snagu tijekom ljeta. Poanta svega, vraćamo ovlasti općinama i gradovima, vraćamo u budućim natječajima zemlju onima koji na njoj i od nje žive', rekao je Tolušić.

Najavio je i Zakon o obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima kojim će se definirati što je OPG.