NA UDARU USKOKA

Evo kako su vinkovački poduzetnici varali državu

12.04.2017 u 18:27

Bionic
Reading

Zbog izvlačenja novca i utaje poreza te niza drugih kaznenih djela povezanih s tim, USKOK na vinkovačkom i osječkom području istražuje čak 15 osoba. Akcija je započela u utorak na vinkovačkom području, a istražitelji su upali, kako se neslužbeno doznaje, u tvrtke Amarilis u Vinkovcima te Cezareja u Nijemcima koje se bave otkupom poljoprivrednih proizvoda

U sklopu velike USKOK-ove akcije, kako je tportal pisao, uhićen je vlasnik tvrtke Amarilis Željko Alerić. Istražitelji sumnjaju, priopćeno je iz DORH-a, kako je od početka 2015. do 11. travnja ove godine na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca i Bršadina ustrojeno zločinačko udruženje radi utaje poreza i pribavljanja druge nepripadne imovinske koristi.

Okrivljeni, među kojima su i drugi direktori trgovačkih društava, nabavljali su robu 'na crno', prodavali ju i ispostavljali račune te nalagali plaćanje i krivo iskazivali iznos poreza. Državni proračun na taj je način oštećen za više desetaka milijuna kuna, a još je veći iznos izvučenog novca temeljem fiktivnog poslovanja.   

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku podnio prijedlog za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika i povezanih osoba radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi. Istražni zatvor predložen je protiv 13 okrivljenika.