kalkulator

Evo gdje možete izračunati učinke svoga životnog stila na okoliš

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 03.06.2021 21:17
  • Objavljeno 03.06.2021 u 21:17
tportal

Izvor: - / Ingram / Profimedia / Autor: N. N.

Kalkulator osobnog okolišnog otiska, predstavljen u četvrtak na EU-ovom Zelenom tjednu, pomaže građanima EU da izračunaju učinke svog životnog stila na okoliš kroz pet područja potrošnje, hrane, mobilnosti, stanovanja, predmeta u kućanstvu do uređaja.

Kalkulator osobnog okolišnog otiska služi kao izvrstan odgovor na pitanje što promijeniti u trenutnom životnom stilu kako bismo ga učinili održivijim, rekli su autori projekta.

Kalkulator pokriva 16 pokazatelja utjecaja na okoliš koji se odnose na emisije generirane u tlo, vodu i zrak, kao i na korištenje resursa, a oni se nakon popunjavanja svih stavki "sažimaju" u jedinstveni rezultat.

Njime se kroz pet područja, hranu, mobilnost, stanovanje, predmeta i uređaja u kućanstvu, izračunava koliko štetimo okolišu, pretjeranom konzumacijom recimo crvenog mesa, nerecikliranjem, bacanjem uređaja prije vremena, stanovanjem u neodrživim okolnostima te usmjerava svakog potrošača na to što mora promijeniti u svom načinu života da bi potaknuo održivost.

Jedna od osnivačica projekta kalkulatora osobnog okolišnog otiska Serenella Sala istaknula je na konferenciji da je "upravo taj kalkulator ključna stvar koja će pomoći građanima Europske unije i svijeta da shvate koliko promjenom svog životnog stila mogu pomoći prirodi i okolišu".

"Hrana, mobilnost i stanovanje najbitnije su stavke koje bi svatko od nas trebam težiti promijeniti na bolje, onoliko koliko ekonomske mogućnosti to dopuštaju", rekla je Sala.

Kalkulatoru se može pristupiti putem stranice https://knowsdgs.jrc.ec.europa.eu/cfc na internetskom portalu Europske komisije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!