vapaj

Event industrija od Vlade traži hitan plan otvaranja; još jedna sezona bez posla i od nas neće ostati ni 'e'

16.04.2021 u 21:40

Bionic
Reading

Event industrija od Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite traži hitan plan otvaranja. U priopćenju za javnost navode da su već godinu dana bez mogućnosti rada i dok su europske zemlje pronašle načine za spas event industrije koja je najviše stradala zbog pandemije virusa COVID-19 u Hrvatskoj zaposlenima u ovom sektoru potpuno ukinuto pravo na rad i to već dugih godinu dana

'I dok se u državama regije, uključujući i Hrvatsku, još uvijek u potpunosti ne prepoznaje ova katastrofa, postoje i dobri primjeri. Primjerice, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Danska, Slovenija i mnoge druge europske države izdvojile su milijarde eura za posebne pakete pomoći', ističu u priopćenju.

Dodaju da također, postoje državna financijska jamstva kako bi organizatori mogli početi s pripremama većih manifestacija ta da slučaju da manifestacije budu otkazane, poduzetnici imaju pokriveno 70% troškova upravo zbog državnih financijskih jamstava.

'Nitko iz industrije događanja ne želi živjeti od potpora i sjediti doma prekriženih ruku. Usprkos brojnih sastanaka, inicijativa i pokušaja ukazivanja na ogroman problem u kojem se hrvatska event industrija nalazi već godinu dana, tvrtke koje rade u ovoj branši i kojima je, indirektno, zabranjen rad već godinu dana nisu od Vlade RH dobile niti kune pomoći za opstanak ove ključne grane hrvatskog turizma i kulture. Ako prođe još jedna sezona bez jasnog plana i potpore Vlade za tvrtke kojima je onemogućen rad, od hrvatske event industrije, festivala, koncerata, konferencija, sajmova - nažalost neće ostati niti "e"". - rekao je Berislav Marszalek, koordinator Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.

Napominju da nam se ljetna sezona nam se približava, a da Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni stožer civilne zaštite još uvijek nemaju plan za event industriju i 17 tisuća njenih zaposelnika.

Smatraju da je za opstanak event industrije nužno:

  • Osiguravanje fiksnih troškova svim poslovnim subjektima koji pretežito ostvaruju prihod od javnih okupljanja, koja su zabranjena već godinu dana.
  • Hitno otvaranje redovne i direktne komunikacije između Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnika event industrije s ciljem donošenja okvirnog plana rada te tempa otvaranja događanja pod sigurnim uvjetima.
  • Osiguravanje financijskih sredstava kroz fond oporavka za industriju događanja i omogućavanje tzv. "Umbrella" zaštitnog programa koji će organizatorima omogućiti da krenu planirati događanja, po uzoru na Austriju i druge države iz Europske unije.